Agro Innovatie Event: nieuwe ideeën en innovatiekracht in de Achterhoek

Woensdag 27 november 2024 vond de achtste editie van het Agro Innovatie Event plaats. Na de inspirerende verhalen van de ondernemers bruiste het op het innovatieplein van de nieuwe ideeën en ondernemerschap op het event voor de regio Achterhoek & Liemers. Dit jaar op de prachtige locatie van Kramp in Varsseveld! Het event trok zo’n 180 bezoekers.

Kramp is een geweldig passende locatie om te je laten inspireren door de vernieuwingskracht van ondernemers in de Achterhoek & Liemers. Voorafgaand aan het Agro Innovatie Event was er een rondleiding door het distributiecentrum van Kramp. Vanwege de overweldigende belangstelling en de beperkte plek kregen boeren en loonwerkers voorrang.

Ondernemers aan het woord

Volgens de vaste formule van het event trapten de ondernemers af met korte tien minuten durende interviews. Zij vertelden hoe hun goede ideeën uit de (boeren)praktijk ontkiemen tot succesvolle innovaties en toekomstbestendige bedrijfsmodellen.

Melkveehouder Robin Walvoort verkent samen met collega boeren en wetenschapper Nick van Eekeren (Louis Bolk Instituut) een idee om de opslagcapaciteit van koolstof en water in de bodem te vergroten. Zo willen zij via Klimaatkeren bijdragen aan het oplossen van en aanpassen aan de klimaatverandering.

Vader Gert en zoon Edwin Smits vertelden over het opzetten van nieuwe ketens en de opschaling van hun concept. Smits Groentekwekerij uit de Heurne bedacht een nieuwe teelt. Pompoenen, speciaal voor de oogst van de pitten: voor olie, voor bakkerijen en als nieuwe snack! Edwin deed tijdens zijn studie onderzoek naar deze teelt en de mogelijkheden in de markt. Ook gingen zij in op de samenwerking en taakverdeling tussen vader en zoon. Gert doet de teelt en Edwin is meer gericht op de marketing.

Suzanne Ruesink en Karolien Hupkes zijn via Ode aan de Os op zoek naar het vriendelijk alternatief voor het stierkalf. Vriendelijker voor het dier, het landschap, milieu en klimaat, buitenlui, de consument én de boer. Karolien en Suzanne vertelden hoe ze dit allemaal combineren. Samen met collega’s richtten zij een coöperatie op. De coöperatieleden vormen voor elkaar een inspiratiebron.

Gastheren Reinier Slöetjes, commercieel directeur Kramp-Nederland, en duurzaamheidsmanager Erik-Jan Smit gingen in op de rol van Kramp in de agrotechwereld. Kramp, een bedrijf met Achterhoekse roots, is kennispartner van De Innovatie Coöperatie. Zij vertelden over hun mogelijkheden van financiële ondersteuning voor duurzame initiatieven.

Inspiratie op het innovatieplein

Het innovatieplein organiseerden we dit jaar samen met onze Achterhoekse partners: VALA, VK Oost, Stichting Biomassa, 8RHK Ambassadeurs en Agro Innovatiecentrum De Marke in het kader van Experimenteerregio Achterhoek. Zo’n twintig ondernemers uit de regio Achterhoek en Liemers deelden hun nieuwe ideeën, toekomstplannen en vragen. Van de teelt van biobased bouwmaterialen en Achterhoekse granen tot een dekkend RTK-GPS-netwerk in de gehele regio. Ook dit jaar bood het innovatieplein weer veel inspiratie. Er was volop gelegenheid om collega-ondernemers te ontmoeten en eigen ideeën voor de sector te delen.

Bekijk hier de flyer over het innovatieplein.

Deelnemer innovatieplein Henry Mentink, Bronckhorster Beef:

‘Ik vond het een super inspirerende avond. Nieuwe ideeën opgedaan en nieuwe contacten gelegd. Mijn ondernemersfamilie is weer wat gegroeid!’

Deelnemer innovatieplein Arthur Dammers (Stadskamer/Zorgboerderij de Slangenburg/WerkRaat):

‘Met ons project ‘Gezond het jaar rond’, waarmee we in Doetinchem maaltijden verstrekken aan onze bezoekers en hen kennis laten maken met producten en bereiding ervan, kregen we bij het event echt een kijkje in een andere wereld. We zagen veel innovatieve projecten en waren verrast dat er veel sociale vernieuwing en verbinding was. Dat was een mooie constatering. Er zijn meerdere contacten gelegd die kansen bieden. We zijn echt op zoek naar boeren die hun producten aan ons willen verkopen om voedselverspilling tegen te gaan. We merken dat vooral de logistiek een uitdaging is. Door dit evenement, hebben we het geloof dat het opgelost kan worden door samen te werken met ondernemers in de regio. Zeker ook door de vele positieve feedback op ons project.’