DIC_Mail_Header_1320x543-1024x421 zonder regio
NIEUWSBRIEF juni 2022

Lang leve diversiteit!

'Soort zoekt soort!', een gezegde dat we vroeger vaak tegenkwamen. En wie herkent het niet?! Je voelt je vaak snel op gemak bij mensen met dezelfde taal, normen en waarden als jezelf. Bijvoorbeeld in je vriendengroep, in je buurt of in het dorp. Een afwijkende mening of houding is soms een beetje oncomfortabel of voelt zelfs bedreigend.

Een uniforme omgeving is vaak veilig en prettig. Toch beperkt het ons ook als het gaat om het opdoen van nieuwe inzichten en ideeën. Kijk eens rond buiten je comfortzone en laat je daarbij verrassen en inspireren door een andere aanpak of een geheel nieuwe opzet van een boerenbedrijf. Bijvoorbeeld door het initiatief rondom voedselbossen of het initiatief ‘Duurzamer telen in eigen regio’, zoals in deze nieuwsbrief te lezen is. Niet per se om het ook zo te doen, maar wel om er ideeën uit te halen voor je eigen bedrijf.

En ligt de toekomst van de agrarische sector ook niet juist in diversiteit? Niet alleen in de vorm van bíodiversiteit, maar ook diversiteit qua bedrijfsopzet en -inrichting. Meer dan in de afgelopen decennia zal ieder bedrijf in de toekomst anders zijn, geen standaard melkvee-, varkens- of akkerbouwbedrijven meer. Afhankelijk van de plek waar je zit, maar ook afhankelijk van de ondernemer die je bent, waar je goed in bent, wat je dromen zijn en welke kansen je ziet. De tijd van de eenheidsworst lijkt voorbij, diversiteit zorgt voor een langer en ‘rijker’ leven. Lang leve de diversiteit!

Vanuit De Innovatie Coöperatie helpen we je graag om diverser te boeren. Onze innovatiemakelaars helpen door het leggen van nieuwe contacten, door te inspireren en door te ondersteunen met kennis en financiering. Laat je inspireren door de voorbeelden in deze nieuwsbrief en meld je via info@deinnovatiecooperatie.nl.

Voel je vrij om deze nieuwsbrief te delen, door te sturen of meld je aan als abonnee.

Alfons van den Belt, Linda Commandeur, Ivo Holmer, Ellen de Lange, Carel de Vries, Rina Scharpert en Erik Koldewey

Demoveld: Duurzamer telen in eigen regio

Dit voorjaar nam Hofmeijer Loonwerkbedrijf BV (Voorst) het initiatief om een proefveld met diverse teelten aan te leggen. Samen met boeren uit de IJsselvallei onderzoekt Hofmeijer de mogelijkheden voor het telen van innovatieve gewassen, denk aan sorghum, erwten, vezelhennep, veldbonen, graskruiden mengsels en lupinen. Op donderdag 25 augustus 2022 is er een themadag op het proefveld, de uitnodiging hiervoor verschijnt volgende week in je mailbox.
eiwitteelt

Klimaat Keren: 'Als je het niet probeert, weet je het ook niet'

Eind april gingen twee loonbedrijven met een diepploeger en diepspitter aan de slag op verschillende dieptes op een perceel van Jelger Zielhorst in Hengelo (Gld). Wat zijn de beweegredenen van deze melkveehouder om mee te doen aan deze proef en voorverkenning van het project Klimaat Keren?
AH1_0526-web

Verdienmodellen voor voedselbossen

'We mogen dankbaar zijn voor de pioniers die nu gewoon beginnen, zonder dat ze het bewijs hebben dat het ook als ondernemer rendabel is’, zegt de Voedselboss Martijn Aalbrecht tijdens de bijeenkomst over verdienmodellen voor voedselbossen op 22 juni bij Villa Stijgoord in Lochem.
Voedselbos verkleind 2

Volop energie op bijeenkomst over boer als energieleverancier van de toekomst

‘We kunnen als boeren de grootste energieleverancier van Nederland worden’ was een van de quotes van Jan Borgman al voor de bijeenkomst in de media. Wel moeten er creatieve oplossingen komen om dit potentieel te benutten en er is behoeft aan vernieuwende concepten om het echt interessant te maken, zo bleek tijdens de bijeenkomst. Met de energie in de zaal zat het wel goed op woensdag 8 juni.
Energiebijeenkomst De Innovatie Coöperatie

Schoffelrobot aan de slag in Eefde

Steeds meer ondernemers experimenteren met het terugschroeven van kunstmest en bestrijdingsmiddelen in de mais. De Naïo Oz schoffelrobot van Agro-innovatiecentrum De Marke kan hierin een helpende hand bieden. Onlangs ging de robot bij Loonbedrijf Boschloo & Zn (Gorssel) aan de slag. Trekkerweb kwam langs en maakte onderstaande video. Ook belangstelling om ervaring op te doen met deze schoffelrobot? Klik hier voor meer info of neem contact op via ellen@deinnovatiecooperatie.nl.
Filmpje
facebook twitter linkedin youtube 
De Innovatie Coöperatie wordt in de Achterhoek ondersteund vanuit de Provincie Gelderland en in de Cleantech Regio vanuit Cleantech Regio Deal. Met de Regio Deal geven Rijk, provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten, ondernemers en onderwijs samen invulling aan de ambitie van de Cleantech Regio om groene, duurzame en inclusieve economische groei te realiseren. Al deze partijen hebben een financiële bijdrage geleverd om de projecten mogelijk te maken.
Email Marketing Powered by MailPoet