DIC_Mail_Header_1320x543-1024x421 zonder regio
NIEUWSBRIEF mei 2022

‘Doe maar normaal’ is niet gek genoeg!

Vaak krijg je te horen: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!’. Maar is dat wel zo? Persoonlijk voelen we ons daar misschien wel veilig bij, maar brengt het ons ook verder? Zeker als we kijken naar de uitdagingen waar de agrarische sector voor staat. Die vragen nu misschien wel meer dan ooit om nieuwe oplossingen en nieuwe ideeën. En dan is doen wat je deed, oftewel normaal doen, niet de juiste weg.

Wij denken dat de agrarische sector juist behoefte heeft aan ondernemers die het anders doen. Ook in deze nieuwsbrief lees je daar weer verschillende voorbeelden van. Of het nu gaat om teelt van pompoenpitten of om ‘klimaatkeren’, dit zijn allemaal initiatieven van ondernemers die het anders aanpakken.

Maar ‘niet normaal doen’ is niet altijd eenvoudig. Dat betekent dat je hobbels tegenkomt en buiten gebaande paden moet wandelen. Je hebt waarschijnlijk andere kennis nodig en andere samenwerkingspartners. Wellicht loop je dan aan tegen collega’s die hun wenkbrauwen fronsen. En soms moet je afscheid nemen van gewoontes, vooroordelen en je standaard werkwijze. Geen simpele klus. Dat vraagt om focus, energie en lef.

Vanuit De Innovatie Coöperatie helpen we je graag om ‘niet normaal te doen’. Onze innovatiemakelaars helpen door het leggen van nieuwe contacten, door te inspireren en door te ondersteunen met kennis en financiering. Laat je inspireren door de voorbeelden in deze nieuwsbrief en meld je via info@deinnovatiecooperatie.nl.

Voel je vrij om deze nieuwsbrief te delen, door te sturen of meld je aan als abonnee.

Alfons van den Belt, Linda Commandeur, Ivo Holmer, Ellen de Lange, Carel de Vries, Rina Scharpert en Erik Koldewey

Uitnodiging: Boer, ben jij dé energieleverancier van de toekomst?

Op woensdagavond 8 juni organiseert De Innovatie Coöperatie een bijeenkomst over ‘De boer als energieleverancier van de toekomst’. De avond start om 20:00 uur en vindt plaats in Apeldoorn. Hebben boeren de oplossing voor het energievraagstuk in Nederland? Kan zon op dak uitkomst bieden? Gaat biogas het Russische of Groningse gas vervangen? Kom luisteren naar de praktijkverhalen van andere boeren als Jan Borgman (de Fotonenboer, opslag zonne-energie) en ‘Oxe geeft gas’ (Biogas leveren aan industrie).
Zonnepanelen. Is de boer de energieleverancier van de toekomst

Meer pit met pompoen

Gert Smits stortte zich enige jaren geleden samen met zijn zoon Edwin op de pompoenenteelt. Met pompoenpitten en pompoenpittenolie dachten ze een goede markt aan te boren. Maar hoe zet je zo’n product goed in de markt? Ze haalden er De Innovatie Coöperatie en Stichting Pak An bij om daar stappen in te zetten.
pompoenen verkleind

Klimaat keren

Op 20 april zetten zo’n tien boeren, samen met Agro-innovatiecentrum De Marke, het Louis Bolk Instituut en De Innovatie Coöperatie, de schop in de grond in Hengelo (Gld). Op een perceel van Jelger Zielhorst gingen loonbedrijven Hoftijzer (Aalten) en Van Werven (Oldebroek) met een diepploeger en diepspitter aan de slag op verschillende dieptes. Deze proef en voorverkenning vindt plaats in het kader van het project Enkeerd 2.0. Bekijk het filmpje!
Enkeerd 2.0 ploegen

Video's om zelf aan de slag te gaan met zelfbouw RTK GPS

Melkveehouder Robbert Haijtink (Laren, Gld) experimenteert sinds 2020 met een zelfbouw stuurautomaat met RTK GPS in de trekker. Haijtink zocht de samenwerking met Agro-innovatiecentrum De Marke en De Innovatie Coöperatie om het RTK-netwerk in de Achterhoek en Cleantech Regio verder uit te bouwen. Dankzij Haijtink’s initiatief en dit project is het voor ondernemers uit de Achterhoek aan de hand van een viertal video's makkelijker geworden om ook zélf met deze techniek aan de slag te gaan.
RTK GPS monteren op je trekker verkleind

Zonnebloemlint steeds langer in de Achterhoek

Dankzij de crowdfundingsactie van het project Zonnebloemlint komt er dit jaar een zonnebloemenlint van 45 kilometer in de hele Achterhoek. Boeren, burgers en bedrijven trekken samen op voor een mooier landschap en meer biodiversiteit. Het project startte enkele jaren terug in de gemeente Lochem. Inmiddels volgden meer gemeenten.

Zonnbloem verkleind

Duurzamer telen in eigen regio - Save the date: 25 augustus

Eiwit uit eigen regio wordt alsmaar belangrijker, nu de vraag om kringlopen te sluiten toeneemt. Aanleiding voor Loonwerkbedrijf Hofmeijer (Voorst) om een demoveld met eiwitrijke gewassen, zoals veldbonen, erwten, lupine, luzerne, sorghum, vezelhennep én met diverse mengteelten aan te leggen en te experimenteren met natuurinclusieve teeltmethodes.
Op donderdag 25 augustus ben je van harte welkom om het demoveld in Brummen te bekijken.
Veldbezoek innovatieraad 08 verkleind

22 juni: Voedselbos als volwaardig verdienmodel

Op woensdag 22 juni is er een bijeenkomst over voedselbossen voor producenten en afnemers/verwerkers. Doel is de krachten te bundelen om deze nieuwe vorm van voedselproductie van pioniersfase naar een volwassen marktfase te laten groeien.

Voeselbos

14 juni: Congres Artificial Intelligence Achterhoek


Artificial Intelligence wordt vaak gezien als een sleuteltechnologie. Eentje die de wereld gaat veranderen. Maar waarom? En wat houdt het in? Materie die lastig te begrijpen is en nog belangrijker: wat kan het betekenen voor de agrarische sector? Leer dinsdag 14 juni alles over Artificial Intelligence tijdens het AI-Congres in de Achterhoek, van 17.30 tot 22.15 uur in het CIVON te Ulft.
De Innovatie Coöperatie wordt in de Achterhoek ondersteund vanuit de Provincie Gelderland en in de Cleantech Regio vanuit de Cleantech Regio Deal. Met de Regio Deal geven Rijk, provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten, ondernemers en onderwijs samen invulling aan de ambitie van de Cleantech Regio om groene, duurzame en inclusieve economische groei te realiseren. Al deze partijen hebben een financiële bijdrage geleverd om de projecten mogelijk te maken.
Email Marketing Powered by MailPoet