DIC_Header_2022_1320x543pix 2022 verkleind
NIEUWSBRIEF juni 2023

Innoveren = samenwerken

Het zit al versleuteld in onze naam: De Innovatie Coöperatie. Innoveren is samenwerken. Er is veel onderzoek dat aantoont dat vernieuwende ondernemers hun sociale netwerk gebruiken, zowel bij het ontdekken als bij het ontwikkelen van kansen. Het is dus gewenst dat ondernemers netwerken en samenwerken met andere ondernemers en organisaties binnen en buiten de eigen sector en door de hele keten.

Toch is de praktijk van samenwerking weerbarstig. Van nature zijn we namelijk vaak gefocust op onze ‘eigen kleine wereld’ en binnen onze eigen kaders. Deze focus is belangrijk, maar daardoor worden ook kansen gemist. Juist door een kijkje te nemen bij ondernemers die het anders doen of door samen te werken met bedrijven uit andere sectoren ontstaan nieuwe mogelijkheden. Vaak kennen wij onze nieuwe samenwerkingspartners nog niet en zitten zij niet in ons eigen netwerk. Daarom organiseren wij vanuit De Innovatie Coöperatie inspiratiecafé’s, Agro Innovatietafels en helpen wij bijvoorbeeld nieuwe ketens rondom biobased bouwmaterialen tot stand te brengen. In deze nieuwsbrief lees je hier meer over.

Ben jij ook benieuwd wat samenwerking jou kan bieden? En wil jij samen met anderen nieuwe ideeën ontdekken en in de praktijk brengen? Onze innovatiemakelaars helpen je graag door het leggen van nieuwe contacten, door te inspireren en door te ondersteunen met kennis en financiering. Laat je inspireren door de voorbeelden in deze nieuwsbrief en meld je via info@deinnovatiecooperatie.nl.

Voel je vrij om deze nieuwsbrief te delen, door te sturen of meld je aan als abonnee.

Alfons van den Belt, Linda Commandeur, Ivo Holmer, Ellen de Lange, Carel de Vries, Rina Scharpert en Erik Koldewey

Kom naar het inspiratiecafé: Toekomstgericht boeren

Op 20 juni is er van tien tot twaalf uur een Inspiratiecafé bij Henry en Romy Mentink. Het thema is toekomstgericht boeren. Op hun bedrijf Bronckhorster Beef nemen ze de deelnemers mee in een praktische rondleiding over boeren met de natuur.

Ook De Innovatie Coöperatie innoveert

De Innovatie Coöperatie is alweer vijf jaar onderweg om boeren, loonwerkers en andere agro MKB’ers te ondersteunen bij het realiseren van hun innovatieve plannen en ideeën. Tot voor kort vormde de Innovatieraad daarbij een ondersteunende rol. De Innovatie Coöperatie is nu in een fase beland, waarin via een flexibele invulling de denkkracht van de leden van de Innovatieraad benut gaat worden via Agro Innovatietafels.

Biobased bouwen heeft de toekomst

Begin mei was de eerste bijeenkomst met Achterhoekse boeren over gewassen telen voor biobased bouwen. Samen Biobased Bouwen en De Innovatiecoöperatie organiseerden de bijeenkomst. Tijdens de goed bezochte bijeenkomst werd uitleg gegeven over biobased teelten en de toenemende vraag van deze producten door de bouw. Deze avond maakt deel uit van een serie bijeenkomsten; tijdens de volgende bijeenkomst gaan we dieper in op de teelt bij een bezoek aan Kamps de Wild.

Van teelt naar vergaderpaviljoen

D’ran, dat is wat de Achterhoek vaak roept. In het geval van biobased bouwen gaan ze er ook zeker d’ran. Een half jaar geleden riep de regio dat ze bouwmaterialen wilden verbouwen en nu doen ze het. De eerste hennep is gezaaid en kan groeien om straks gebruikt te worden als isolatiemateriaal. Samen met partners geven we de teelt ook een bestemming in een vergaderpaviljoen op De Marke.

Past crowdfunding bij mij als ondernemer?

Financiering vinden voor goede en nieuwe ideeën is niet altijd makkelijk. Crowdfunding (financiering door klanten, omwonenden en burgers) is kansrijk, maar hoe weet je als ondernemer nou écht of er burgers of consumenten zijn die zich (financieel) willen verbinden met jouw bedrijf?
Denk jij na over crowdfunding of wil je meer weten over de mogelijkheden? Meld je bij Ellen via ellen@deinnovatiecooperatie.nl

Van gewas tot gebouw op één landgoed

Een gebouw van materialen die groeiden op akkers in de buurt. Een romantisch idee, maar hoe pak je dat aan? De Innovatie Coöperatie hielp ondernemer Chris Bokhorst en Kars Visser, een melkveehouder uit Zelhem, op weg. Het hele artikel is te vinden op de website van provincie Gelderland, bij de inspiratieverhalen.
facebook twitter linkedin youtube 
De Innovatie Coöperatie wordt in de Achterhoek ondersteund vanuit de Provincie Gelderland en in Regio Stedendriehoek vanuit Cleantech Regio Deal. Met de Regio Deal geven Rijk, provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten, ondernemers en onderwijs samen invulling aan de ambitie van de Cleantech Regio om groene, duurzame en inclusieve economische groei te realiseren. Al deze partijen hebben een financiële bijdrage geleverd om de projecten mogelijk te maken.