DIC_Header_2022_1320x543pix 2022 verkleind
NIEUWSBRIEF oktober 2023

Het toeval een handje helpen

Wat hebben de ontdekking van penicilline en aspartaam te maken met het nieuwe kalverconcept KalverEnWeij? Op het eerste gezicht niets, maar wat ze gemeen hebben is dat het alle drie voorbeelden zijn van serendipiteit. Serendipiteit betekent het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl de vinder op zoek was naar iets totaal anders. Het begrip is ooit ontstaan vanuit een sprookje over De drie prinsen van Serendip (tegenwoordig Sri Lanka). Het betreft een verhaal van drie mannen op een missie die onderweg steeds aanwijzingen vinden die schijnbaar niets met het doel te maken hebben, maar eigenlijk wel noodzakelijk zijn.

En zo ontstond ook het concept KalverEnWeij van melkveehouder Hans Reinders uit Angerlo. Er werd een kalf geboren op het bedrijf van Hans dat wat extra bewegingsruimte kon gebruiken. Hij huisvestte het kalf daarvoor tijdelijk in de paardenbak met zand waar het kalf al snel enorm opknapte: het dier werd levendig, groeide beter en ontwikkelde zich sterk. Op basis daarvan hebben vader Hans en dochter Anouk het concept verder uitgewerkt en zijn ze nu aan de slag om dit uit te rollen in de sector.

Vanuit De Innovatie Coöperatie proberen we het toeval ook een handje te helpen. Dit doen we onder meer door netwerken te bouwen en activiteiten te organiseren waarin we verschillende partners en partijen van verschillende achtergronden bij elkaar brengen. Op deze manier proberen we de kans op toeval te vergroten. Een voorbeeld daarvan is het Agro Innovatie Event dat we dit jaar voor de zesde keer organiseren. Op woensdagavond 29 november 2023 organiseren we de Achterhoek Editie waarvoor we te gast zijn in het gebouw van Waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem.

Wil je ook het toeval meer kans geven? Schrijf je dan in voor het event of neem contact op met één van onze innovatiemakelaars via info@deinnovatiecooperatie.nl! Onze innovatiemakelaars helpen je graag door het leggen van nieuwe contacten, door te inspireren en door te ondersteunen met kennis en financiering.

Voel je vrij om deze nieuwsbrief te delen, door te sturen of meld je aan als abonnee.

Alfons van den Belt, Linda Commandeur, Ivo Holmer, Ellen de Lange, Carel de Vries, Rina Scharpert en Erik Koldewey

Uitrol welzijnsvriendelijk concept KalverEnWeij

Melkveehouder Hans Reinders uit Angerlo is bezig met het uitwerken en de uitrol van zijn KalverEnWeij-concept, een welzijnsvriendelijk groepshuisvestingssysteem voor kalveren. Tijdens het AgroInnovatie Event vertelt de winnaar van de Dutch Dairy Challenge 2023 hierover. In dit artikel alvast een voorproefje.

Meld je aan voor Agro Innovatie Event op 29 november

Kom naar het Agro Innovatie Event en laat je inspireren door de vernieuwingskracht van ondernemers! Tijdens deze editie vertellen ondernemers uit de Achterhoek en Liemers hoe hun goede ideeën uit de (boeren)praktijk ontkiemen tot succesvolle innovaties. Naast een veelzijdig programma biedt de avond volop gelegenheid om collega-ondernemers te ontmoeten en ideeën te delen. Ben je erbij?

Ter inspiratie

Ben jij agrarisch ondernemer en wil je meer weten over agroforestry op jouw bedrijf? Kijk dan op de website van Platform Natuurinclusieve landbouw in Gelderland en laat een agroforestry bedrijfsplan maken.

Agenda

Woensdag 1 november 2023
Netwerkbijeenkomst van Samen Biobased Bouwen over Ketensamenwerking
Dinsdag 14 november 2023
Woensdag 29 november 2023
facebook twitter linkedin youtube 
De Innovatie Coöperatie wordt in de Achterhoek ondersteund vanuit de Provincie Gelderland en in Regio Stedendriehoek vanuit Cleantech Regio Deal. Met de Regio Deal geven Rijk, provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten, ondernemers en onderwijs samen invulling aan de ambitie van de Cleantech Regio om groene, duurzame en inclusieve economische groei te realiseren. Al deze partijen hebben een financiële bijdrage geleverd om de projecten mogelijk te maken.