Excursie hooidrogerij

Op 30 augustus gaat een groepje Achterhoekse melkveehouders op bezoek bij Maatschap Dubbink om de drooginstallatie van het Oostenrijkse bedrijf Lasco te bekijken.

In 2019 realiseerde melkveehouder Harrold Dubbink de loods met hooidrooginstallatie. De hal meet 65 bij 25 meter en bevat onder meer twee droogbakken met elk een grondoppervlak van 215 vierkante meter. In deze bakken kan het hooi vijf tot zes meter hoog worden opgeslagen om te drogen. Dat gebeurt hoofdzakelijk met zonnewarmte. Een houtkachel springt bij als er te weinig warmte is om het gras te drogen.

Het zelf drogen van gras heeft een hoop voordelen volgens Dubbink. Gezondere koeien, minder inkoop van krachtvoer, minder verlies aan voedingswaarde, minder brandstofkosten en minder kunstmest.

Met het bezoek aan het bedrijf van de familie Dubbink hopen de Achterhoekse ondernemers de voordelen van het voeren van hooi goed in beeld te krijgen. Vakblad Melkvee maakte in 2019 een mooie reportage over de hooidrooginstallatie, bekijk de video via deze link