Agro Innovatie Event
Datum: woensdagavond 23 november 2022
Locatie: Zone.college in Twello
Ondernemerskracht in de landbouw is waar het Agro Innovatie Event voor staat. Wij geloven in innovatie van onderaf, het zijn de goede ideeën uit de (boeren)praktijk die leiden tot succesvolle vernieuwing!
Bekijk de sfeervideo!
Tijdens deze vijfde editie van het Agro Innovatie Event deelden ondernemers uit de Achterhoek, Liemers en Cleantech Regio hoe hun plannen ontkiemen tot innovaties en toekomstbestendige bedrijfsmodellen. Naast een inspirerend programma bood de avond volop de gelegenheid om collega-ondernemers te ontmoeten en eigen ideeën voor de sector te delen.
Bekijk de fotoreportage!
WAT KWAM AAN BOD?
Welkom en aftrap met Karin Pullen, voorzitter College van Bestuur van Zone.college
Ondernemers aan het woord, 10 minutensessies:
Toekomstgericht telen op grond van de buren
Dit jaar teelde Sjoerd Elgersma van Hofmeijer Loonwerkbedrijf BV uit Voorst vijftien hectare veldbonen, op percelen van Natuurmonumenten en Provincie Gelderland. Samen met Esther Rust van Natuurmonumenten vertelde Elgersma hoe gebiedsgerichte samenwerking tussen boer, loonwerker en terreinbeherende organisatie resulteert in meer (kracht)voer uit eigen regio en meer biodiversiteit.
Samenwerking tussen boeren en supermarkt: Coöperatie Van Onze Grond
In 2021 startte Coöperatie Van Onze Grond als samenwerking tussen supermarkten en boeren. Martin Binnendijk van Jumbo Binnendijk Twello en varkenshouder Tonnie Veldhuis van Dijk43 uit Klarenbeek vertelden over deze unieke samenwerking. Het doel van de coöperatie is om een goede prijs te realiseren voor herkenbare smaakvolle producten uit de buurt die duurzaam zijn geproduceerd.
Meten voor een beter bodemleven
Biologisch akkerbouwer Theo Nieuwenhuis uit Didam streeft naar een weerbaar teeltsysteem met een grote mate van biodiversiteit in en op de bodem. Op zijn bedrijf start volgend jaar een pilot om het bodemecosysteem met microscopie in beeld te brengen. Samen met Bob Klein Lankhorst van Royal Eijkelkamp vertelde Nieuwenhuis over deze methode en lichtte het belang van een goed bodemleven toe.
Vooruitblik met Paula Jorritsma-Verkade, burgemeester van de gemeente Voorst
Innovatieplein
Op het innovatieplein bruiste het van nieuwe ideeën en ondernemerskracht. Inspirerende ondernemers en organisaties deelden hun ideeën en vragen. Zo was er de schoffelrobot van De Marke, vertelde Vruchtbare Kringloop Achterhoek over hun nieuwe activiteiten, leerde je meer over Achterhoekse hop en vertelden Saxion studenten hoe snoeihout van het boerenerf tot waarde kan worden gebracht. En je kon regionale hapjes én Syrische kaas uit Twello proeven.
De volledige lijst met deelnemers aan het Innovatieplein:
- Robot on tour, André Kemperman van Agro-innovatiecentrum De Marke
- Syrische kaas, Evert-Jan Aalpoel, melkveehouder in Twello
- Vruchtbare Kringloop Achterhoek, Joost Geuijen melkveehouder in Netterden, en Anneloes Fleerkate, manager VKA
- Snoeihout met meer waarde, studenten Mandy v d Burg, Noud Hieltjes en Simon ter Schure van Hogeschool Saxion
- Zonvarken, Jeroen Koks en Rob Nieuwenhuis, mede-eigenaren van Coöperatie Zonvarken uit Toldijk
- Pompoenpitolie en stokbonen in mais, Gert Smits uit De Heurne
- Samen biobased bouwen, Hayo Canters Kremer van Stichting Biomassa
- Hoptelen in de regio, Sebastiaan Tekelenburg, biologisch hopteler in Groenlo en Lochem
- Klimaat keren, Pieter Brouwer, melkveehouder in Tonden en Robin Walvoort van Agro-innovatiecentrum De Marke
- Toekomstgericht Telen op grond van de buren, Sjoerd Elgersma van Loonbedrijf Hofmeijer en Esther Rust van Natuurmonumenten
- Meten voor een beter bodemleven, Theo Nieuwenhuis, biologisch akkerbouwer in Didam en Bob Klein Lankhorst van Royal Eijkelkamp
- Coöperatie Van Onze Grond, Martin Binnendijk van Jumbo Binnendijk in Twello en varkenshouder Tonnie Veldhuis van Dijk43 in Klarenbeek
- Grassa, Rieks Smook, directeur Grassa
- Achterhoekse slow soep, Ellen Willems, Stadsboerin Doetinchem en Inge Vleemingh, eigenaar van De Goed Gevulde in Halle
- Koolstofvastlegging en carboncredits, Erikjan van Huet Lindeman van Dutch Carbon Credits
- Biobased grondstoffen uit lokaal geteeld miscanthus, Erik Langenkamp, akkerbouwer uit Laren en Fred Hakvoort, mede-eigenaar Miscancell
- Oxe geeft gas, melkveehouder Jan Willem Beekhof of Lennard Lamberts uit Oxe
- Agrarische Gebiedscoöperatie Zuidelijke IJssel-Vallei, melkveehouder Jan-Willem Breukink uit Brummen
- Van wc naar wc en meer!, William Hendriksen, projectmanager bij Nijhuis Industries uit Doetinchem