Agro Innovatie Event

Datum: woensdagavond 23 november 2022

Locatie: Zone.college in Twello

Ondernemerskracht in de landbouw is waar het Agro Innovatie Event voor staat. Wij geloven in innovatie van onderaf, het zijn de goede ideeën uit de (boeren)praktijk die leiden tot succesvolle vernieuwing!

Bekijk de sfeervideo!

Tijdens deze vijfde editie van het Agro Innovatie Event deelden ondernemers uit de Achterhoek, Liemers en Cleantech Regio hoe hun plannen ontkiemen tot innovaties en toekomstbestendige bedrijfsmodellen. Naast een inspirerend programma bood de avond volop de gelegenheid om collega-ondernemers te ontmoeten en eigen ideeën voor de sector te delen. 

Bekijk de fotoreportage!

WAT KWAM AAN BOD?

Welkom en aftrap met Karin Pullen, voorzitter College van Bestuur van Zone.college

Ondernemers aan het woord, 10 minutensessies:

Toekomstgericht telen op grond van de buren

Dit jaar teelde Sjoerd Elgersma van Hofmeijer Loonwerkbedrijf BV uit Voorst vijftien hectare veldbonen, op percelen van Natuurmonumenten en Provincie Gelderland. Samen met Esther Rust van Natuurmonumenten vertelde Elgersma hoe gebiedsgerichte samenwerking tussen boer, loonwerker en terreinbeherende organisatie resulteert in meer (kracht)voer uit eigen regio en meer biodiversiteit.

Samenwerking tussen boeren en supermarkt: Coöperatie Van Onze Grond

In 2021 startte Coöperatie Van Onze Grond als samenwerking tussen supermarkten en boeren. Martin Binnendijk van Jumbo Binnendijk Twello en varkenshouder Tonnie Veldhuis van Dijk43 uit Klarenbeek vertelden over deze unieke samenwerking. Het doel van de coöperatie is om een goede prijs te realiseren voor herkenbare smaakvolle producten uit de buurt die duurzaam zijn geproduceerd.

Meten voor een beter bodemleven

Biologisch akkerbouwer Theo Nieuwenhuis uit Didam streeft naar een weerbaar teeltsysteem met een grote mate van biodiversiteit in en op de bodem. Op zijn bedrijf start volgend jaar een pilot om het bodemecosysteem met microscopie in beeld te brengen. Samen met Bob Klein Lankhorst van Royal Eijkelkamp vertelde Nieuwenhuis over deze methode en lichtte het belang van een goed bodemleven toe.

Vooruitblik met Paula Jorritsma-Verkade, burgemeester van de gemeente Voorst

Innovatieplein

Op het innovatieplein bruiste het van nieuwe ideeën en ondernemerskracht. Inspirerende ondernemers en organisaties deelden hun ideeën en vragen. Zo was er de schoffelrobot van De Marke, vertelde Vruchtbare Kringloop Achterhoek over hun nieuwe activiteiten, leerde je meer over Achterhoekse hop en vertelden Saxion studenten hoe snoeihout van het boerenerf tot waarde kan worden gebracht. En je kon regionale hapjes én Syrische kaas uit Twello proeven. 

De volledige lijst met deelnemers aan het Innovatieplein: