‘De sector is er in hoge mate bij gebaat om aan de bal te blijven’
Sinds februari heeft de Stichting Agro Innovatie, waar De Innovatie Coöperatie officieel onder valt, een nieuwe bestuurssamenstelling. Met het nieuwe bestuur wil De Innovatie Coöperatie haar bijdrage aan het innovatievermogen van de agrarische sector in de regio’s Stedendriehoek en Achterhoek & Liemers verder versterken. Met het nieuwe bestuur lukt dat nog beter door bestuurlijke inbedding en spreiding over de regio’s. Voorzitter Peter Schrijver nam de voorzittershamer over van Bert Groot Wesseldijk, die afscheid neemt. Daarnaast kreeg het bestuur versterking van secretaris Wilko Pelgrom en penningmeester Maarten Heere. Mooie aanleiding om de nieuwe bestuursleden eens aan u voor te stellen.
“Ik vind het een mooi werkveld waar De Innovatie Coöperatie mee bezig is. Innovatie is een belangrijk thema, zeker in de agrarische sector”, zegt Maarten Heere (50), wethouder Economie, onder andere landbouw, bij de gemeente Epe namens het CDA, en tevens de nieuwe penningmeester van De Innovatie Coöperatie.
“Ik kom niet uit de agrarische sector en ik heb geen boerenachtergrond, maar vroeger had ik wel vriendjes die op een boerderij woonden. Ik was er vaak en het gevoel is er dus wel. Als wethouder zie ik grote uitdagingen op de sector af komen, dat vraagt om nieuwe oplossingen, juist vanuit de agrarische ondernemers zelf. Daar draag ik graag aan bij en daar kan ook De Innovatie Coöperatie een belangrijke rol spelen. Toen ik werd gepolst, heb ik uit persoonlijke interesse en belangstelling ja gezegd. Ik zit op persoonlijke titel in het bestuur. De eerste kennismaking met het werk van de organisatie was tijdens de geslaagde Agro Innovatie Events in Doetinchem en Twello. Het bruiste daar gewoon. Onder de 180 enthousiaste deelnemers in Twello waren veel agrariërs die actief met hun toekomst, nieuwe ideeën en verdienmodellen aan de slag zijn. Het is een spannende tijd in Nederland. Boeren staan op het punt van keuzes maken. Mooi dat De Innovatie Coöperatie vanuit de praktijk ondernemers kan ondersteunen bij hun toekomstplannen.
Mijn ambitie als bestuurder is de huidige organisatie te koesteren en de impact nog groter te maken, onder meer door te verbinden en het onder de aandacht te brengen van ondernemers, maar ook van provincie, gemeenten en betrokken organisaties. In mijn regio Stedendriehoek wil ik dat enthousiasme graag overbrengen. Ik heb al een paar afspraken met boeren staan om verder te praten. Ook als wethouder kan ik de verbinding met De Innovatie Coöperatie stimuleren.”
Innovatiekracht van individuele ondernemers inzetten
Wilko Pelgrom (60), wethouder bij de gemeente Bronckhorst namens het CDA, met in zijn portefeuille o.a. Landschappelijke kwaliteit en landbouw en duurzaamheid en energietransitie, is het andere nieuwe bestuurslid. Wilko is boerenzoon. ‘Ik ben groot geworden tussen de koeien en de varkens.’
De nieuwbakken secretaris is bestuurslid van P10, het landelijke netwerk van grootschalige plattelandsgemeenten, met in zijn portefeuille landbouw en het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarnaast is hij in de Achterhoek voorzitter van de thematafel Circulaire Economie & Energietransitie.
‘Ik vind het belangrijk om veel in gesprek te zijn met agrarische ondernemers en hun samenwerkingspartners. Landbouw krijgt als geen ander te maken met transitie van het landelijk gebied en de sector zelf. Er komt veel wetgeving op hen af. De sector is er in hoge mate bij gebaat om aan de bal te blijven. De innovatiekracht van de individuele ondernemers is daarvoor cruciaal. Daarom zet ik mij graag in voor De Innovatie Coöperatie. Tijdens mijn gesprek met De Innovatie Coöperatie over deze bestuursfunctie straalde er zoveel energie af, dat ik in volle overtuiging ja heb gezegd. Ik doe deze bestuursfunctie op persoonlijke titel, maar het is een functie die goed past bij en in het verlengde ligt van mijn werk als wethouder. Ook bij het gesprek met gedeputeerde Harold Zoet bleek dat De Innovatie Coöperatie een belangrijke rol kan vervullen in het oplossend vermogen van de sector. Met ons bestuur zijn we in staat om De Innovatie Coöperatie verder te brengen en nog meer impact te hebben voor een toekomstbestendig platteland.’
Verdieping via Innovatietafels
Voorzitter Peter Schrijver is enthousiast: ‘Het zijn prettige en ervaren bestuurders en ze draaien makkelijk mee. Hierdoor liep het recente gesprek met de gedeputeerde als vanzelf. Ze vertegenwoordigen de Achterhoek en Regio Stedendriehoek.
Innoveren doen ondernemers niet alleen, maar altijd in samenwerking met collega’s en andere samenwerkingspartners in het veld. Ook overheden, onderwijs en experts hebben hierin een belangrijke rol. Om dit netwerk rondom de ondernemers goed te kunnen benutten, organiseren wij rondom specifieke vragen van ondernemers ook bijeenkomsten voor verdieping. We noemen dat innovatietafels, onlangs was er bijvoorbeeld één in de IJsselvallei met de Gebiedscoöperatie Zuidelijke IJsselvallei over de beschikbaarheid van grond. Het bestuur is bewust compact om slagvaardig te zijn. Door initiatieven als innovatietafels benutten we gericht het grotere netwerk en verbinden we hen op basis van hun deskundigheid of expertise.
Wij vervullen een rol in het innovatiesysteem: juist in het prille begin daar waar de markt nog niet werkt vervullen wij onze rol. Wij zijn de enige organisatie in deze regio’s die hier op inzet en daar moeten we nog meer impact mee hebben. Dus meer ondernemers bereiken, het innovatievermogen vergroten van ondernemers en hen daarbij nog beter faciliteren. Als bestuur hebben we de blik op vooruit. We moeten zorgen dat organisatie draait, de financiën regelen en de voortgang borgen. Daarnaast leggen we ook bestuurlijke verbindingen, zoals de provincie, gemeenten, regio en andere besturen en alle partijen waar we mee in de Achterhoek en regio Stedendriehoek van doen hebben. Het hebben van een bestuurlijke entiteit is dan belangrijk.’
Op de foto van links naar rechts: Peter Schrijver, Wilko Pelgrom en Maarten Heere.