Boer, ben jij dé energieleverancier van de toekomst?

Op woensdagavond 8 juni organiseert De Innovatie Coöperatie een bijeenkomst over ‘De boer als energieleverancier van de toekomst’. De avond start om 20:00 uur en vindt plaats in Apeldoorn. Hebben boeren de oplossing voor het energievraagstuk in Nederland? Kan zon op dak uitkomst bieden? Gaat biogas het Russische of Groningse gas vervangen? Kom luisteren naar de praktijkverhalen van andere boeren als Jan Borgman (de Fotonenboer, opslag zonne-energie) en ‘Oxe geeft gas’ (Biogas leveren aan industrie).

Nederland staat voor een grote energie-transitie! In 2050 moet de hele energieconsumptie volledig uit duurzame bronnen komen. Daarnaast is minder afhankelijk worden van Russisch of Gronings gas een steeds belangrijker thema. Nederland staat dus voor een hele opgave. Tegelijk komt er veel kritiek op grote windmolens en zonneparken op lokaal niveau. Liggen hier kansen voor boeren? Is de boer de energieleverancier van de toekomst?

Kansen?

Zon, wind, biogas of waterstof: allemaal mogelijk op het boerenerf. Waar liggen de kansen voor de boer? Zon op dak klinkt als een logische stap, maar op veel plekken is er geen ruimte meer op het net. Er zijn technische oplossingen (zoals batterijen of waterstof), maar hoe praktijkrijp zijn deze? Of zijn er slimme oplossingen ‘achter de meter’? Kunnen boeren een fabriek of zelfs heel dorp van het aardgas afhalen via biogas? Hoe ziet zo’n traject eruit en waar loop je tegen aan?

Boeren aan het woord

Deze vragen en meer proberen wij te beantwoorden tijdens onze bijeenkomst ‘De boer als energieleverancier van de toekomst’. Tijdens de avond deelt Jan Borgman (de Fotonenboer) zijn ervaringen delen met de opslag van zonne-energie. Jan Borgman heeft al meer dan tien jaar ervaring met verschillende batterijen op zijn erf. Daarnaast delen de boeren van ‘Oxe geeft gas’ hun ervaringen over het opzetten van een eigen gasnetwerk. Zij zijn met vijf boeren die allen een mestvergister bouwen en het gas leveren aan nabijgelegen bedrijven ForFarmers en Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Verder bevat het programma een aantal kennispartners (zoals LTO en Liander).  Dus ben je als boer je aan het oriënteren om hiermee aan de slag te gaan, geef je op vóór 8 juni via onderstaand formulier.

Programma

Datum: 8 juni, aanmelden via onderstaand formulier

Tijd: 19:45 uur inloop, 20:00 uur start programma

Locatie: Stoom-Apeldoorn, Vlijtseweg 114, 7317 AG Apeldoorn (voldoende parkeergelegenheid aanwezig)

 

20:00 uur: Aftrap

 • Liander | Johan Stortelder
  • Wat is de potentie van agrarische energie, welke knelpunten zijn er en hoe ziet de toekomstige investeringsagenda eruit?
 • LTO | Rients Hijma
  • Hoe kunnen boeren de vraag naar energie invullen? Welke kansen liggen er? Rekening houdend met zaken als netcongestie.
 • Initiatief ‘Oxe geeft gas’  | Hans Nijkamp
  • Hoe zet je een eigen biogas netwerk op om te leveren aan industrie? Waar loop je tegen aan en hoe los je dit op?
 • Jan Borgman (Fotonenboer)
  • Waar liggen toekomstmogelijkheden voor boeren terugkijkend op 10 jaar pionieren met energieopslag.

22.00 uur: Afsluiting

Aanmelden De boer als energieleverancier voor de toekomst

Aanmelden De boer als energieleverancier voor de toekomst

Privacy Policy *
Onze nieuwsbrief ontvangen?