Gezocht: ‘Agronerds’ om samen een RTK-GPS netwerk te bouwen

Geregeld komen we in contact met Achterhoekse ondernemers met nieuwe plannen en ideeën. Ondernemers die op zoek zijn naar kennis, netwerk of budget om hun plannen verder te brengen. Zo spraken we onlangs met melkveehouder Robbert Haijtink uit Laren, over GPS en precisielandbouw. Hij zou graag een groep geïnteresseerden rondom dit thema willen formeren. Robbert vertelt: 

“GPS is tegenwoordig niet meer weg te denken. Elke telefoon heeft een gps-ontvanger en iedereen maakt wel eens gebruik van een routeplanner. In de landbouw willen we echter graag precies werken en daarom maken landbouwers en loonwerkers gebruik van RTK-GPS. Hiermee is het mogelijk om op de centimeter nauwkeurig te werken en bijvoorbeeld later op exact hetzelfde punt terug te keren. Naast het recht rijden met RTK-GPS zijn er ook steeds meer robots die gebruik (gaan) maken van RTK. Denk bijvoorbeeld aan een voerrobot die zijn route buiten de stal met RTK-GPS volgt.”

Zelf aan de slag voor een werkend systeem
“Ik gebruik al een aantal jaren een GPS systeem bij het kunstmest strooien en dat beviel al goed. Naar aanleiding van een artikel op Boerderij.nl heb ik mij eens verder verdiept in de mogelijkheden van een stuurautomaat. Er zijn tegenwoordig een aantal zelfbouw-stuurautomaten beschikbaar. Dat wil zeggen dat de software, al dan niet gratis, vrij beschikbaar is. De systemen die nu veel gebruikt worden zijn AGopen GPS en CEREA.” Op internet is veel informatie te vinden over hoe het in elkaar gezet kan worden en welke onderdelen nodig zijn. Daarnaast zijn er verschillende app groepen waar gebruikers elkaar helpen. Nadat Robbert afgelopen winter veel gelezen had op een Duits forum heeft hij alle onderdelen besteld en is aan de slag gegaan. “Met een paar avonden knutselen heb ik nu een werkend systeem. We gebruiken het onder andere met kunstmest strooien, zodebemesten en grondbewerkingen. Met het zodebemesten en de grondbewerkingen slaan we bijvoorbeeld een werkgang over om minder te draaien op de kopakker. Daarnaast behoort sectieschakeling voor de toekomst ook nog tot de mogelijkheden.”

RTK – GPS breder toegankelijk in de Achterhoek, wie doet en denkt er mee?
Waar Robbert momenteel nog tegenaan loopt is het correctiesignaal dat hij gebruikt: “Dit is een vrij signaal (zonder kosten), maar het heeft geen dekking in de Achterhoek. Het correctiepunt wat ik nu gebruik ligt in Apeldoorn en dat is bruikbaar maar wel nét op de grens. Waar ik benieuwd naar ben is of er meer mensen en collega-boeren ervaring met deze systemen hebben of er interesse in hebben en kennis met elkaar willen delen. Naast het kennis delen kunnen we kijken of we in de Achterhoek meerdere correctiepunten kunnen maken, zodat RTK-GPS toegankelijk wordt voor meer ondernemers.”

Geïnteresseerd geraakt door bovenstaand verhaal en de oproep van melkveehouder Robbert Haijtink? Neem contact op via info@deinnovatiecooperatie.nl