Landbouwrobot op tour door de regio

Eerder dit jaar sprak De Innovatie Coöperatie met een groep loonwerkers over natuurinclusieve maisteelt. Steeds meer ondernemers experimenteren met het terugschroeven van kunstmest en bestrijdingsmiddelen in de mais. Loonwerkers Hofmeijer (Voorst) en Boschloo (Gorssel) hebben de handschoen opgepakt om dit jaar een perceel mais te telen zonder chemie. Het idee ontstond om samen kennis uit te wisselen, collega’s te bezoeken en om ervaring op te doen met een schoffelrobot.

Robot Naïo OZ op locatie

Eind mei leverde Abemec uit Veghel de nieuwe Naïo OZ robot af op Agro-innovatiecentrum De Marke. Deze autonome robot wordt ingezet om mechanisch onkruid te wieden en kan -mede door de betrokkenheid van De Innovatie Coöperatie- op verschillende bedrijven in de Achterhoek en de Cleantech Regio aan de slag. De machine heeft een breedte van +/- 50 cm en is daarmee uitermate geschikt om onkruid te wieden tussen de mais of andere gewassen. De robot werkt op RTK-GPS, waardoor deze precies tussen de rijen blijft rijden. Verder heeft de robot een accucapaciteit van ongeveer acht uur, waardoor deze een oppervlakte van 1 hectare per dag kan wieden. Meer lezen over deze veldrobot? Klik hier.

Ontwikkelingen blijven volgen

Chemievrije maisteelt staat steeds meer in de belangstelling. Onder regie van het Louis Bolk Instituut en Wageningen Livestock Research worden proeven gedaan in Drenthe en Gelderland met verschillende vormen van innovatieve maisteelt. Dit publiek-private samenwerkingsproject (PPS) werkt aan doorontwikkeling van chemie-vrije maisteelt in combinatie met een minimale grondbewerking, omdat dit vanwege de bodembedekking grote voordelen biedt voor bodemkwaliteit en biodiversiteit. Via deze link vind je hierover meer informatie. Ook dichter bij huis vinden er initiatieven plaats, zo teelt Matthijs Groot Koerkamp uit Harfsen dit jaar voor het eerst mais zonder chemie. Op 23 juni 2022 organiseert Groot Koerkamp i.s.m. het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland een praktijkmiddag op zijn bedrijf. Via deze link vind je hierover meer informatie.