Ons digitale Agro Innovatie Event gezien?

Op woensdagavond 24 november vond de Live Uitzending van het Agro Innovatie Event 2021 plaats. Het programma stond volledig in het teken van boeren-innovaties en vernieuwingen in de agro sector. Ondernemers uit de Cleantech Regio, de Achterhoek en de Liemers deelden hoe hun (soms nog prille) ideeën zich ontkiemen tot innovaties en werkbare bedrijfsmodellen.

Alfons van den Belt ontving enkele gasten in de studio. Zo sprak hij met melkveehouder Evert Jan Wijers over zijn ideeën over Snoeihout met meer waarde. Ludo Schennink ging in op hoe houtvezels uit snoeihout tot waarde kunnen worden gebracht tot een circulair biocomposiet.

Een innovatieve manier om de teeltlaag van het land te verdiepen voor meer organische stof, meer koolstofvastlegging en een beter watervasthoudend vermogen van de bodem. Pieter Brouwer deelde zijn plan Enkeerd 2.0 dat hij op dit moment samen met Louis Bolk Instituut en Agro-innovatiecentrum De Marke verder uitwerkt.

Sjoerd Elgersma presenteerde zijn plan voor de teelt van meer eiwitrijke gewassen. Meer grondgebonden, een bijdrage aan landschap en biodiversiteit en een toekomstbestendig verdienmodel voor boer, loonwerker en voerfabrikant zijn de doelen. Jan van Hoef, werkzaam voor veevoerproducent Bosgoed, vertelde hoe deze eiwitten verwerkt kunnen worden tot regionaal geteeld veevoer.

Lukas Lagerweij vertelde over zijn onbemande streekwinkel De Pantry met lokale producten, geleverd en en uitgevoerd samen met boeren uit de buurt. De eerste Pantry is onlangs in Wilp (Gld) geopend.

De uitzending werd live bekeken door 177 kijkers. In eerste instantie zou het Agro Innovatie Event fysiek plaatsvinden op het Zone.college in Twello. De ontwikkelingen rondom covid-19 maakte dat het programma tóch digitaal plaatsvond en je vanuit huis de avond kon bijwonen.