Snoeihout met meer waarde
In de agrarische sector komt jaarlijks bij het snoeien van houtwallen of knotwilgen grote hoeveelheden snoeihout vrij. Vaak wordt dat ter plekke verbrand of afgevoerd naar de verbrandingsoven. Dat is een doorn in het oog van Pieter Brouwer, want de vastgelegde CO₂ laat je zo ontsnappen. Dat moet toch anders kunnen, zo was de gedachte van de melkveehouder, tevens lid van agrarische natuurvereniging Veluwe IJssel Zoom (VIJZ). Kan het niet duurzamer en is het niet mogelijk het te hergebruiken en te verwaarden?
Deze casus legde Pieter aan De Innovatie Coöperatie voor, die een brainstorm organiseerde. Vervolgens gingen enkele mensen van De Innovatie Coöperatie met Pieter op excursie naar Winterswijk bij WAM&Van Duren. Dit is een duurzame bouwonderneming, die streeft naar circulair werken. Ook Evert Jan Wijers, penningmeester VIJZ en melkveehouder op een natuurinclusieve melkveehouderij, ging mee: ‘We zagen hier interessante ontwikkelingen. Het was nieuw voor mij dat je met bacterieculturen en versnipperd hout houten platen kunt maken. Door de bacteriecultuur hoef je geen lijm te gebruiken. Er bleek veel vraag te zijn naar vezels in de bouw. Hier bleken dus mogelijkheden te liggen.’
Onderzoeksvraag geadopteerd
Evert Jan Wijers vervolgt: ‘Om te kijken of we wat met de vraag van Pieter kunnen, moet we eerst goed onderzoeken hoeveel hout we eigenlijk hebben binnen ons werkgebied. Onze vereniging werkt in de Oost-Veluwe, van Rheden tot Hattem. Welke houtsoorten hebben we en in welke hoeveelheden?’ Er was dus meer onderzoek nodig. Een mooie onderzoeksvraag voor Saxion Hogeschool. Via het project Smart Solutions werken studenten van vijf tot zes verschillende studierichtingen samen. ‘Als onze vraag gekozen wordt, krijgen zij de opdracht om te onderzoeken hoeveel snoeihout en van welke kwaliteit er vrij komt in het gebied van VIJZ. Ze kunnen dan onderzoek doen bij onze 160 leden, maar ook bij loonwerkers in deze regio. Daarnaast krijgen zij de opdracht te onderzoeken welke afzetmogelijkheden er zijn. Vervolgens lag de vraag voor of wij als VIJZ ook opdrachtgever van dit onderzoek willen zijn. Ons bestuur was positief. Ook onze leden waren enthousiast tijdens de afgelopen ledenvergadering. Dus hebben wij als VIJZ de vraag van Pieter geadopteerd. De Innovatie Coöperatie helpt met de begeleiding van de studenten, maar het gaat nog wel even duren voor we antwoord hebben, schat ik in’, besluit Evert Jan.