Suzanne Ruesink inspireert ondernemers tijdens Inspiratiecafé in eigen huis

‘Fouten maken mag’, zegt Suzanne Ruesink alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Sinds ze veel personeel heeft en moeder is, merkt ze dat dit helemaal niet zo makkelijk is. ‘Ik heb nu nog meer waardering voor mijn ouders, omdat ze ons gewoon lieten uitproberen, we zelf onze fouten mochten maken en het zelf mochten oplossen. Ik merk nu hoe snel je geneigd bent in te grijpen.’

Juist door deze opvoeding is Suzanne niet bang om risico’s te nemen. Er is het vertrouwen dat het altijd goed komt, niet in de laatste plaats, omdat de hulp van anderen altijd aanwezig is. ‘En nog steeds staan mijn ouders altijd klaar om bij te springen waar nodig.’ Met een groep ondernemers luisteren we aandachtig naar de enthousiaste verhalen en wijze lessen van Suzanne.

Op verzoek van Romy en Henry Menting van Bronckhorster Beef organiseerde De Innovatie Coöperatie een Inspiratiecafé naar Suzie’s Farm in Aalten. De jonge ondernemers hebben zelf een boerderij met wagyu’s en black angus, waarvan ze het vlees verkopen in de eigen winkel. ‘We hebben zoveel ideeën, maar welke keuzes maak je en hoe houd je je focus?’ vroeg Romy aan innovatiemakelaar Linda Commandeur. Een bezoek aan Suzie’s Farm blijkt een goed antwoord op deze vragen. De basis van alle keuzes door Suzanne is: de consument onderdeel maken van maatschappelijke problemen die ze dagelijks op de boerderij ervaart.

Stel altijd vragen

Suzanne ging als Nuffield Scholar de hele wereld over. In het buitenland werden haar steevast twee vragen gesteld: 1. Waar word je echt gelukkig van? 2. Hoe is je risicospreiding geregeld? Deze vragen gaven haar bedrijfskeuzes zeker richting. Ze dacht altijd al aan horeca in combinatie met het melkveebedrijf, maar door allerlei omstandigheden was het kwetsbaar om dit op hetzelfde erf te doen. De oplossing is een horecagelegenheid op een andere locatie op kleine afstand, overbrugbaar met een huifkar.

Terug in Nederland krijgt ze regelmatig de vraag: Wanneer ga je emigreren? Maar Suzanne peinst er niet over. Hier bij huis zijn zoveel mogelijkheden. En daar horen ook uitdagingen bij, maar die weet ze steeds op te lossen of juist te omzeilen door het anders aan te pakken. Vooral samenwerken en vragen stellen is daarbij essentieel. ‘Breid je netwerk uit, ga bijvoorbeeld bestuurswerk doen’, geeft ze mee. ‘En stel altijd je vragen. Ook, of juist, aan mensen die iets doen wat je geweldig vindt.’ Zo belde Suzanne chefkok Bjorn Massop van Restaurant Lokaal in Doetinchem met de vraag hoe hij aan een groene ster van Michelin is gekomen. Wat doet hij hiervoor? Welke keuzes maakt hij? ‘Dat had nog nooit iemand aan hem gevraagd! Dat vind ik raar.’

Wisselwerking

Tijdens het Inspiratiecafé leren de ondernemers niet alleen van Suzanne. Ook elkaar hebben ze heel wat te vertellen. Zo is er bijvoorbeeld een vraag over het verzenden van gekoelde producten, waar een aantal wel ervaring mee heeft. En er ontstaan spontaan zakelijke kansen waar de bezoekers al direct vervolgafspraken maken.

Heb jij ook een vraag over een onderwerp waar je meer van wilt weten? Of een bedrijf waar je weleens een kijkje in de keuken (of stal) wilt nemen? Laat het ons weten. Wellicht biedt het volgende Inspiratiecafé antwoord op jouw vragen.

Inspiratiecafé

Inspiratiecafés zijn momenten van inspiratie, ontmoeting en verdieping op het gebied van landbouw, innovatie en ondernemerschap. De inspiratiecafés zijn bedoeld voor boeren, loonwerkers en andere agro MKB’ers uit de Achterhoek, Liemers en Cleantech Regio. Minimaal vier keer per jaar komen geïnteresseerde ondernemers in wisselende samenstelling bijeen. Elke keer op een andere locatie.