Visionairs en pioniers inspireren op Donut Festival

Op 21 juni vindt in de Achterhoek het Donut Festival plaats. Op de langste dag van het jaar verkennen experts en visionairs de mogelijkheden van een nieuw economisch model voor verandering in de TolTuin bij de familie Pape in Beltrum. En jij kunt meepraten tijdens kampvuursessies en inspiratie opdoen bij de aanwezige pioniers.

Boerenboom

Bij de Donuteconomie staat niet langer economische groei centraal, maar wordt gekeken hoe behoeftes gerealiseerd kunnen worden binnen de draagkracht van de aarde. Boeren, het boerenbedrijf en de natuur zijn belangrijke onderdelen in dit model. De Boerenboom, die je wellicht kent, is gebaseerd op het model van de Donuteconomie van Kate Raworth. In de Achterhoek wordt er al volop mee geëxperimenteerd.

Diversiteit in economie

Van de natuur weten we dat biodiversiteit noodzakelijk is om stabiele ecosystemen te laten ontstaan. Hoe is dat in het economische landschap? Anke Sitter (initiatiefnemer van het festival), Kees Klomp, Pieter Hessel en Petra Smolders gaan met elkaar in gesprek om te kijken wat de donuteconomie, betekeniseconomie, geefeconomie etc. hebben dat kan leiden naar een stabiele maatschappelijke ontwikkeling. Economie is immers geen doel op zich, maar het moet de samenleving dienen.

Voedzame leefomgeving

Bij het kampvuurgesprek overVoedzame leefomgeving spreken Meino Smit, Arne Eindhoven en Judith van Oostrum over de verbinding tussen natuur, landbouw, bouw, voedsel en goed voorouder zijn. Smit is onderzoeker en bioboer en schreef het proefschrift ‘De duurzaamheid van de Nederlandse landbouw’. Op basis van uitvoerig en gedegen onderzoek bracht hij in kaart met welke inzet van land, energie en grondstoffen de landbouw in Nederland functioneert. Eindhoven is bestuurder van het Grondstoffen Collectief en in de Achterhoek programmamanager Samen Biobased Bouwen. Bovendien geeft hij les aan de jongste duurzame groene faculteit Aeres Hogeschool op het gebied van Innovatie Management. Van Oostrom is adviseur samenlevingsgericht werken bij Noaberkracht, een samenwerking van de gemeente Dinkelland en Tubbergen.

Lokale economie en holistisch denken

Tijdens het festival is er volop aandacht voor andere zienswijzen en invalshoeken. Alles van samenleven, buurtschappen, Ubuntu tot Sustainable Development Goals en onderwijs komt voorbij. Op het Inspiratieplein kun je terecht bij onder andere Toekomstboeren (eenlandelijk initiatief dat de groeiende en bloeiende agro-ecologische beweging zichtbaar maakt en versterkt), Samen Biobased Bouwen (richt zich op een complete en goed samenwerkende keten in de Achterhoek voor de ontwikkeling, productie en toepassing van biobased bouwmaterialen) en United Economy (bundelt krachten voor een groene en rechtvaardige economie. Simpelweg door te DOEN!).

Praktische informatie

Het Donut Festival maakt in al haar keuzes duidelijk waar ze voor staat. Voor de catering betekent dit: met lokale partners, zoveel mogelijk producten uit het seizoen, met zo weinig mogelijk verspilling, met aandacht voor inclusie en meedoen. Er is een aanschuiftafel met menu’s van Gasterij Ankomm’n uit Winterswijk, Het Blok uit Lichtenvoorde en Burgerboerderij De Patrijs/Kok Annie uit Laren.

Het Donut Festival vindt plaats op 21 juni bij de TolTuin, Schuurmansweg 3a in Beltrum van 12 tot in de late uurtjes. Meer info en aanmelden https://donut-festival.nl