Snoeihout met meer waarde
In de agrarische sector komt jaarlijks bij het snoeien van houtwallen of knotwilgen grote hoeveelheden snoeihout vrij. Vaak wordt dat ter plekke verbrand of afgevoerd naar de verbrandingsoven, zodat de vastgelegde CO2 ontsnapt. Kan het niet anders, duurzamer en is het niet mogelijk het te hergebruiken en te verwaarden?
Deze casus legde Pieter Brouwer aan De Innovatie Coöperatie voor, die een brainstorm organiseerde. Er volgde een excursie naar Winterswijk bij WAM&Van Duren. Dit is een duurzame bouwonderneming, die streeft naar circulair werken.
Onderzoek vanuit VIJZ
De agrarische natuurvereniging Veluwe IJssel Zoom (VIJZ) werd betrokken bij de casus. Om te kijken of VIJZ wat met de vraag kan, volgt er eerst onderzoek naar de hoeveelheid snoeihout en van welke kwaliteit er vrij komt in het werkgebied van VIJZ. De vereniging werkt in de Oost-Veluwe, van Rheden tot Hattem. Een mooie onderzoeksvraag voor Saxion Hogeschool. Ze kunnen onderzoek doen bij de160 leden van VIJZ, maar ook bij loonwerkers in deze regio. Daarnaast onderzoeken ze welke afzetmogelijkheden er zijn. De studenten zijn begonnen met een enquête uit te zetten bij leden van VIJZ.
Monsteronderzoek
Op initiatief van De Innovatie Coöperatie zijn VIJZ en VALA (Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek) in gesprek met Innodeen een bedrijf in Lochem die duurzame recyclebare bouwmaterialen produceert uit kunststoffen in combinatie met organische vezels. Vanuit die gesprekken vindt er nu onderzoek plaats door zowel Stenden Hogeschool, Saxion Hogeschool en Innodeen naar de geschiktheid van diverse houtsoorten die vrijkomen met snoeiwerkzaamheden. Het uiteindelijke doel is duurzame recyclebare bouwmaterialen waarin langdurig CO2 wordt vastgelegd.
Rol De Innovatie Coöperatie
De Innovatie Coöperatie helpt met koppelen van partijen in het netwerk, uitzetten van vragen bij de onderwijsinstellingen en de begeleiding van de studenten.
Bij het project zijn betrokken: de agrarische natuurverenigingen VIJZ en VALA Innodeen, Saxion en Stenden Hogeschool.
Meer informatie: Alfons van den Belt, innovatiemakelaar, alfons@deinnovatiecooperatie.nl, M 06 29 02 52 52
Bekijk het fragment: uit ons Agro Innovatie Event 2021
Lees meer:
Lees hier het onderzoeksrapport.