
10/10/2022
Inspiratiecafé: Excursie Grassa
50% meer voedsel van 1 hectare
‘Wisten jullie dat gras 2,5 keer zoveel eiwitopbrengst per hectare heeft dan soja?’, vraagt Rieks Smook. ‘Het wordt nu alleen maar beperkt benut, omdat de koe een eiwitefficiënte kent van circa 30%. Na het persen van het gras houd je niet alleen ‘ontsloten gras’ over maar ook enkele zeer waardevolle stromen, te weten eiwit, suikers en mineralen. Omdat de koe door het ‘ontsloten gras’ het gevoerde eiwit beter benut en je daarnaast die andere stromen wint, kun je 50% meer voedsel van 1 hectare halen.’Van proefopstelling naar grasdrogerij model
Vervolgens brengen we met Grassa onderzoeker Bob Lambrechts een bezoek aan de proefopstelling in Afferden. Deze opstelling verwerkt drie ton vers gras per uur. Met een bioraffinageproces wordt gras opgedeeld in vier delen. Het eerste deel is het ‘ontsloten gras’, het tweede deel een concentraat van eiwit uit gras. Daarnaast maakt Grassa prebiotische suikers en plantaardige meststoffen van gras. Het graseiwit zet Grassa op dit moment in in om producten mee te ontwikkelen in Petfood, Aqua Feed en in mengvoer voor varkens en kippen. Op termijn kan het zelfs als humaan voedsel worden gebruikt. De balen ‘ontsloten gras’ worden ingezet door diverse melkveehouders en bij de proef op de Dairy Campus. Grassa’s ambitie is om in elke provincie één grasraffinage installatie te realiseren. Rieks Smook licht toe: ‘Ons staat het grasdrogerijmodel voor ogen. Een veehouder produceert gras dat wij kosteloos omzetten in ontsloten gras, dat de veehouder weer terugkrijgt. Daarnaast krijgt de veehouder een deel van de waarde van het eiwit uitbetaald.’ Zo ver is het nu nog niet, maar de gedachtegang en het gesprek over een betere benutting van graseiwitten was in ieder geval enorm inspirerend! [ngg src=”galleries” ids=”8″ display=”basic_slideshow”]InspiratiecaféInspiratiecafés zijn momenten van inspiratie, ontmoeting en verdieping op het gebied van landbouw, innovatie en ondernemerschap. De inspiratiecafés zijn bedoeld voor boeren, loonwerkers en andere agro MKB’ers uit de Achterhoek, Liemers en Cleantech Regio. Minimaal vier keer per jaar komen geïnteresseerde ondernemers in wisselende samenstelling bijeen. Elke keer op een andere locatie.
InspiratiecaféInspiratiecafés zijn momenten van inspiratie, ontmoeting en verdieping op het gebied van landbouw, innovatie en ondernemerschap. De inspiratiecafés zijn bedoeld voor boeren, loonwerkers en andere agro MKB’ers uit de Achterhoek, Liemers en Cleantech Regio. Minimaal vier keer per jaar komen geïnteresseerde ondernemers in wisselende samenstelling bijeen. Elke keer op een andere locatie.