Groene Groenbemesters update

Loonwerkers en boeren uit de regio Lochem zijn actief op zoek naar goede technieken om groenbemesters in de maisteelt mechanisch onder te werken, om zo alternatieven te vinden voor het gebruik van glyfosaat. De Innovatie Coöperatie startte eind 2019 het project ‘Groene Groenbemesters’ om begrip en kennis over dit thema te vergroten.

Voor boeren en belangstellenden stond begin maart een demonstratie machinaal onderwerken vanggewas gepland. Deze demonstratie werd geannuleerd; eerst vanwege aanhoudende regen en vervolgens door de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Wel is er een informatieblad beschikbaar, te downloaden via deze link. Daarnaast werkt De Innovatie Coöperatie, in samenwerking met alle loonwerkers, aan een goede inventarisatie van het gebruik van glyfosaat op de Lochemse akkers. Op deze manier bepalen we de gezamenlijke aanpak en glyfosaat-vrije ambitie voor 2021 en daarna.

Win-actie onderwerken vanggewas
Niet alleen in Lochem is er volop aandacht voor het verminderen van het glyfosaat gebruik rondom de maisteelt. Ook in Overijssel en elders in de Achterhoek wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor het mechanisch onderwerken van vanggewassen. De vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers heeft de ervaringen van agrarische ondernemers in de Achterhoek en Liemers in kaart gebracht middels een enquête. Door de enquête in te vullen maakten boeren tevens kans op een gratis machinale bewerking van het vanggewas. Onder de prijswinnaars bevindt zich ook een ondernemer uit Harfsen, deze week wordt daar het vanggewas ondergewerkt. Deze win-actie is mogelijk gemaakt door LTO Noord Fondsen. 

Resultaten enquête
De meest voorkomende vanggewassen bij de Vruchtbare Kringloop deelnemers zijn op dit moment Engels raaigras, Italiaans raaigras en rogge. Deze gewassen werden voornamelijk via onderzaai ingezaaid. De meeste gebruikte machines voor het vernietigen van het vanggewas zijn de schijveneg (met klepelmaaier bij lang vanggewas) en de rotorkopeg. Wilt u een indruk van beide toepassingen? Bekijk dan de video’s via deze link