Loonbedrijf Hofmeijer ontvangt de Innovatieraad

Op donderdag 2 september was de Innovatieraad van De Innovatie Coöperatie te gast bij Sjoerd Elgersma, directeur bij Hofmeijer Loonwerkbedrijf BV in Voorst. Sjoerd ontving de Innovatieraad op zijn demovelden in Brummen.

Sjoerd Elgersma

Hij teelt hier onder meer eiwitrijke gewassen en experimenteert met duurzamere teeltmethodes. Samen met een groep boeren en de plaatselijke voerleveranciers Klein Hekkelder en Bosgoed wil hij de regionale kringloop van eiwit sluiten door het telen van krachtvoervervangers in de regio. Hierdoor kan de import van soja vanuit bijvoorbeeld Zuid- en Noord-Amerika worden beperkt. Met duurzamere teeltmethoden wordt ook bijgedragen aan meer biodiversiteit en een aantrekkelijker landschap. Om dit te kunnen doen is wel extra grond nodig en dat is een uitdaging. Er vindt overleg plaats met de provincie om te kijken welke rol zij daarin kan spelen. Daarnaast is het ook nog een zoektocht door welke gewassen de soja het beste kan worden vervangen en liggen er vragen ten aanzien van het juiste teeltplan en teelrotatie. Ook moet worden onderzocht hoe een haalbare business case er uit ziet. De Innovatie Coöperatie helpt hen met de concretisering en uitwerking van dit idee, de verbinding met de provincie, de zoektocht naar grond en een sluitende business case.

Duw- en trekwerk

Eric-Jan de Haan is de nieuwe voorzitter van de Innovatieraad en wethouder bij de gemeente Lochem. ‘Tijdens de avond kwam het nut en de noodzaak van de Innovatieraad goed naar voren. De raad bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs en openbaar bestuur. Juist door de diverse samenstelling kunnen we initiatieven als die van Sjoerd Elgersma met duw- en trekwerk en ons brede netwerk een stukje verder brengen.’ De Innovatieraad kijkt mee met de projecten van De Innovatie Coöperatie.  Heeft u een interessant project voor De Innovatie Coöperatie dat u onder de aandacht van de Innovatieraad wil brengen? Mail dan naar info@deinnovatiecooperatie.nl.