Lancering opensourcenetwerk precisielandbouw
Preciezer boeren in de Achterhoek en Liemers
Op 15 april is het opensourcenetwerk voor precisielandbouw in de Achterhoek en Liemers gelanceerd. Dankzij dit vrij toegankelijke netwerk kan elke agrarisch ondernemer kosteloos gebruikmaken van het correctiesignaal. De initiatiefnemers plaatsten belangeloos basisstations op diverse daken in de regio. Het resultaat: een volledig dekkend netwerk, open en beschikbaar voor iedereen.
Zonder echte precisie is precisielandbouw niet mogelijk. Vanuit die overtuiging sloegen een groep enthousiaste ondernemers de handen ineen en realiseerden een opensourcenetwerk voor de hele Achterhoek en Liemers. Om precies te kunnen werken is een RTK (Real-Time Kinematic) GPS-signaal nodig. Deze technologie maakt nauwkeurige positiebepaling mogelijk met behulp van correctiesignalen van een referentiestation. Hierdoor wordt de nauwkeurigheid van GPS verhoogd van enkele meters naar enkele centimeters.
Vrij beschikbaar en compleet dekkend
De technologie zelf is niet nieuw, maar wat wél nieuw is: een vrij beschikbaar RTK GNSS-correctiesignaal in de hele Achterhoek en Liemers. Dankzij dit netwerk kunnen (agrarische) ondernemers kosteloos gebruikmaken van het correctiesignaal en is een jaarlijks betaald abonnement niet nodig. Op dit moment zijn er vijf basisstations operationeel; in Baak, Barlo, Geesteren, Nieuw-Wehl en Ulft. De stations zijn gebouwd op basis van het opensourceproject RTKBase en draaien mee in het Centipede-RTK-netwerk. De NTRIP-inloggegevens zijn hier te vinden, ook vind je hier de dekkingskaart.
Demodag
Tijdens de demomiddag bij Agro-innovatiecentrum De Marke (Hengelo, GLD) maakten agrarische ondernemers kennis met de voordelen van precisielandbouw en het gebruik van het RTK GNSS-correctiesignaal. Er werden verschillende precisietechnieken getoond, waaronder een demonstratie van akkerbouwer Bas Beuwer (22) uit Baak. Beuwer, afkomstig van een melkveebedrijf, gaf zelf ook een demonstratie. Zijn zelfgebouwde basisstation is inmiddels onderdeel van het dekkende netwerk in de Achterhoek. ‘Het opensourcenetwerk is voor mij belangrijk, omdat ik ook wel eens buiten mijn eigen basisstation werk. Dan moet ik voor het netwerk betalen en dat loopt flink op in de kosten. Bovendien werkt dit systeem gewoon heel goed en valt het door de goede dekking nooit uit. In de akkerbouw gebruik ik dat vooral bij uien zaaien, spuiten en rooien. Je heb geen last van dubbele rijen en je hebt goed zicht op de machine. In de melkveehouderij is het heel handig bij het kunstmest strooien en bemesten. Het bespaart middelen, maar een groot voordeel is het zicht. Je kunt veel makkelijker werken, omdat je ziet waar je geweest bent. In de agrarische sector is de machinerie al duur genoeg. Het is mooi dat het signaal nu voor iedereen gratis beschikbaar is om preciezer te werken. Je kunt duurzamer werken en dat is ook de kant die de overheid op wil.’

Samen werken voor meer precisie
Bij de uitrol van het netwerk kwamen verschillende uitdagingen naar voren, zoals de optimalisatie van de software voor de basisstations, logistieke vraagstukken rondom de plaatsing en administratieve bijkomstigheden. Dankzij samenwerking en doorzettingsvermogen overwon Dejan deze obstakels. Partners zoals De Innovatie Coöperatie en CIVON speelden een cruciale rol bij het vinden van oplossingen. Dejan investeerde veel eigen tijd in het project. De Innovatie Coöperatie droeg bij door geïnteresseerde boeren aan te brengen, het proces te begeleiden, de totstandkoming van een projectplan en financiële steun te verlenen voor de aanschaf van stations. CIVON bood technische ondersteuning bij de assemblage van de stations en heeft haar locatie beschikbaar gesteld voor een station.
