Nieuwe ideeën op het Agro Innovatie Event
Op woensdagavond 26 maart 2025 vond de negende editie van het Agro Innovatie Event plaats bij Reesink Agri in Apeldoorn. Dit inspirerende evenement, gericht op de agrarische sector in de Stedendriehoek & IJsselvallei, stond volledig in het teken van vernieuwing, ontmoeting en kennisdeling. De Innovatie Coöperatie ondersteunt agrariërs en agrofood-mkb’ers door innovatieve initiatieven te stimuleren en waardevolle verbindingen te leggen. Er waren 150 bezoekers.
Ondernemers delen ervaringen
Rieks Smook van Grassa en melkveehouder Gijs van Schriek presenteerden hun plannen om graseiwit en stikstof met een innovatieve techniek beter te benutten. Ze zoeken nog boeren voor de pilot, met een proeflocatie gepland in Voorst. In de toekomst zullen ook proefopstellingen bij loonwerkers en melkveehouders worden gerealiseerd. Deze nieuwe methode introduceert een werkwijze waarbij gras eerst wordt geperst voordat het wordt ingekuild.
Jeffry van Zetten en Rien de Velde namens Jong Gelre Heerde Wapenveld en Willem van Hoof van Bluehub bespraken de mogelijkheden om landbouwplastic een nieuwe bestemming te geven binnen een circulaire waardeketen. Hun initiatief kreeg vorig jaar een financiële bijdrage van de gemeenten Epe, Heerde en Voorst vanwege het duurzame en sociale karakter. ‘Subsidie is mooi, maar ons doel is een kostendekkend systeem’, aldus Van Zetten. Melkveehouder Rien voegde daaraan toe: ‘Wij doen ons best om zorgvuldig en duurzaam om te gaan met plastic, bijvoorbeeld door hergebruik. Het zou mooi zijn als die inspanning beloond wordt met een passende financiële en logistieke oplossing.
Lukas Lagerweij introduceerde zijn Pantry Farm, een zelfbedieningsconcept voor boerderijproducten, terwijl Olivier Schutzelaars van Boer’n Buffel Keizersrande zijn ervaringen met het nieuwe concept en hun samenwerking deelde. Lukas: ‘Ons concept maakt het mogelijk om zeven dagen per week toegankelijk te zijn, zonder dat er continu personeel aanwezig hoeft te zijn. Mijn uiteindelijke doel is een netwerk van pantry’s op boerderijen en in dorpen, met een breed productaanbod door slimme logistieke oplossingen.’ Olivier: ‘Boer zijn is een mooi vak, overdag heb je andere dingen te doen. Ik kan nu zelf kiezen op welk moment ik de vakken ga bijvullen in mijn boerderijwinkel. Sinds de start in september is de omzet verdrievoudigd. De Pantry verzamelt ook waardevolle data, maar er zijn nog uitdagingen, zoals het labelen van producten met variabel gewicht.’
Innovatieplein
Na de presentaties stond het innovatieplein centraal. Zo’n twintig ondernemers uit de regio Stedendriehoek & IJsselvallei deelden hun nieuwe ideeën, toekomstplannen en vragen. Over dynamisch slootbeheer, mobiele mestverwerkingsinstallatie, RTK-GPS: een dekkend netwerk in de Achterhoek en Liemers, plaatsspecifieke onkruidbestrijding met gebruik van dronetechnologie, invloed van elektrostatische velden op de kiemkracht van zaden, biogas uit monomestvergisting, ketensamenwerking van plant tot pand in de stedendriehoek, Klimaat Keren, Prolokaal, biomeiler en het toedienen van compostthee. De Innovatie Coöperatie helpt hen en andere ondernemers door innovatieve ideeën te stimuleren, waardevolle verbindingen te leggen en toegang te bieden tot kennis, inspiratie en financiering. Voorafgaand vond een rondleiding bij Reesink Agri plaats.
Bekijk hier de video van ons event, gemaakt door mediapartner Agrio.
