Toekomstgericht telen: Voor boer, bodem en biodiversiteit!

Samen met agrariërs uit de IJsselvallei onderzoekt Hofmeijer Loonwerkbedrijf BV de mogelijkheden voor het telen van andere gewassen. Om deze gewassen te laten zien en te experimenteren met diverse teeltmethodes is een demoveld met ruim twintig gewassen gerealiseerd. Op donderdag 25 augustus 2022 vond hier een themadag plaats. Ruim 140 belangstellenden kwamen langs om de gewassen en de nieuwste machines te bekijken.

Op het demoveld zijn 22 verschillende gewassen te vinden. Eiwitrijke gewassen, zoals lupine, veldbonen, erwten en luzerne; maar ook diverse mengteelten, nieuwe maisrassen en vezelrijke gewassen, zoals sorghum en vezelhennep. Initiatiefnemer en teeltadviseur Herbert Hofmeijer vertelt: We zien dat er veranderingen afkomen op de landbouw met betrekking tot de te telen gewassen. Boeren zijn zoekende, met name naar eiwitvervangers. We willen boeren laten zien wat de mogelijkheden zijn. Daarom hebben we dit demoveld aangelegd en organiseerden we deze themadag.’ In de ochtend vonden diverse workshops plaats. Op interactieve wijze deelden melkveehouders Jan Willem Breukink en Bart Terwel en akkerbouwers Bas Tempert en Frans Koeckhoeven hun praktijkervaringen op het gebied van eiwitteelt en bodem.

Gemeenschapsvorming

De themadag ‘Toekomstgericht telen’ is mede georganiseerd door De Innovatie Coöperatie en het Leernetwerk Natuurinclusieve Landbouw Brummen. Heidi Uenk, projectleider bij het Leernetwerk: ‘Een themadag als deze draagt bij aan ontmoeting en kennisuitwisseling over de teelten, hoe pas ik dat toe in mijn bedrijfsvoering en welk netwerk zit daaromheen. En kan het ook uit? Onze ervaring is dat je natuurinclusieve landbouw niet alleen doet. Soms ontbreekt het aan kennis, geschikte machines of financiën. Elkaar ontmoeten, kennis en ervaring uitwisselen en gemeenschapsvorming zijn belangrijk om stappen te kunnen zetten.’

Meer informatie

Benieuwd naar de gewassen op het demoveld? Bekijk de plattegrond via deze link. Het programma van de themadag vind je hier. Voor meer informatie neem contact op via ellen@deinnovatiecooperatie.nl

Hieronder vind je een fotoreportage van 25 augustus 2022.

Op de header foto boven: links Heidi Uenk van het Leernetwerk, rechts staan Herbert Hofmeijer van Hofmeijer Loonwerkbedrijf BV en zittend Alfons van den Belt van De Innovatie Coöperatie.