Veel belangstelling voor zelfbouw RTK-GPS 

Melkveehouder Robbert Haijtink (Laren, Gld) werkt sinds 2020 met een zelfbouw stuurautomaat met RTK-GPS in de trekker. Haijtink zocht de samenwerking met De Innovatie Coöperatie om de groep deelnemende boeren te vergroten en zo het RTK-GPS-netwerk in de Achterhoek en de Cleantech Regio verder uit te bouwen.

Op 25 augustus was Robbert Haijtink, samen met Jaap Nijboer van rtk-gps.nl en Ellen de Lange van De Innovatie Coöperatie, te gast bij de open dag van de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) in Hengelo (Gld). Agro-innovatiecentrum De Marke opende haar deuren voor boeren en geïnteresseerden om de opgedane ervaring op het gebied van precisielandbouw te delen. De belangstelling was groot, ruim 120 bezoekers bezochten de open dag en maakten kennis met het zelfbouw RTK-GPS project van Robbert Haijtink. 

Binnen- en buitenlandse interesse

Ook Vakblad Trekker was aanwezig en schreef in een artikel hoe je met zelfbouw RTK-GPS een nauwkeurigheid van rond de 5 centimeter kunt behalen. Deze techniek is ruim geschikt voor kunstmest strooien, zodebemesten en grondbewerkingen. Zo kan de kleinere boer secuur(der) werken: geen overlap tijdens de bewerkingen, de bodem wordt minimaal belast, er is minder tijdverlies en dus minder brandstofverbruik. Afgelopen jaar gingen andere melkveehouders uit de regio ook met zelfbouw RTK-GPS aan de slag. Na de open dag van NPPL groeide de belangstelling tot ver buiten de grenzen van de Achterhoek en Cleantech Regio, diverse melkveehouders uit Nederland (en België) lieten zich inmiddels bijpraten over de techniek. Op dit moment werken studenten van het Graafschap College, in samenwerking met CIVON innovatiecentrum, aan een toolkit met handleiding voor zelfbouw RTK-GPS. 

Klik hier voor flyer met de veelgestelde vragen.

In deze video licht de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw het zelfbouw RTK-GPS project uit. Initiatiefnemer Robbert Haijtink vertelt, samen met Jaap Nijboer en Ellen de Lange, meer over de mogelijkheden van de beschikbare techniek en de doelstellingen van dit initiatief.