Zonnebloemlint steeds langer in de Achterhoek

Dankzij de crowdfundingsactie van het project Zonnebloemlint komt er dit jaar een zonnebloemenlint van 45 kilometer in de hele Achterhoek. Boeren, burgers en bedrijven trekken samen op voor een mooier landschap en meer biodiversiteit. Het project startte enkele jaren terug in de gemeente Lochem. Inmiddels volgden meer gemeenten.

In 2018 startte het project Zonnebloemlint vanuit de Lochemse LTO-afdeling; toen enkele boeren het idee opperden om zonnebloemen langs maïspercelen te zaaien om de maïsteelt op een laagdrempelige manier biodiverser te maken. De Innovatie Coöperatie was destijds betrokken bij de opstart van het project dat verbinding tussen boer en maatschappij nastreeft. In het eerste jaar van de actie in Lochem zaaiden ze 4.000 meter in. Twee jaar later, in 2020 stapte gemeente Bronckhorst in en werden 16.500 meters zonnebloemlint gerealiseerd. Sinds vorig jaar doet ook gemeente Berkelland mee en dat resulteerde in 2021 in een lint van maar liefst 32.000 meter. En dit jaar sloten ook de gemeenten Oost-Gelre, Winterswijk en Aalten zich aan. In Lochem komt er dit jaar een lint van 16 km, in Bronckhorst en Berkelland 12 en in Oost Gelre en in Aalten/Winterswijk beide 5. De ervaring leert dat naarmate het project langer in een bepaalde gemeente loopt er meer kilometers ingezameld worden.

Biodiversiteit

Een groep vrijwilligers, bestaande uit boeren, imkers en betrokken burgers deed samen met onderzoeksbureau Eelerwoude in 2019 en 2020 een biodiversiteitsonderzoek. Uit de tellingen, in zowel Lochem als Bronckhorst, bleek dat bestuivende, maar ook niet bestuivende insecten gebruik maken van de randen met zonnebloemen. Er zitten meer insecten en meer soorten insecten in. Er werden vooral veel hommels en zweefvliegen gezien.

Bedrijven

Naast de bijdragen door particulieren toonden ook bedrijven de afgelopen jaren betrokkenheid. Mepal, TP Solar, Lochem Energie, Slootsmid Mesttechniek, Gateway Woordenboeken, PLUS Beuzel, Mechanisatie Lochem BV, ForFarmers, Agrowin en Limagrain steunden het zonnebloemlint. Zij doneerden elk ook een aanzienlijk bedrag.

Meer informatie over het project: www.zonnebloemlint.nl