De Innovatie Coöperatie
Menu
Grassa: minder stikstof en meer waarde

2024 –

Grassa: minder stikstof en meer waarde

Achtergrond

Gras is een van de meest voorkomende landbouwgewassen in Nederland, maar de benutting ervan in de veehouderij is inefficiënt. Koeien zetten gemiddeld slechts 30% van het eiwit in gras om in melk – de rest gaat verloren als mest en ammoniak. Grassa, een innovatief bedrijf, ontwikkelde een bioraffinageproces om onbestendig eiwit uit gras te persen. Dit eiwit wordt elders tot waarde gebracht. Het uitgeperste gras gaat ‘terug’ naar de koeien. Het bevat minder eiwit, maar de koe produceert er niet minder door. Het ontsloten gras bevat voornamelijk bestendig eiwit (DVE), wat de voerefficiëntie verhoogt. Volgens Grassa kan bij vervanging van 60% van het ruwvoer door ontsloten gras de melkproductie behouden blijven terwijl de emissies aanzienlijk dalen. Deze claims worden momenteel onderzocht op de Dairy Campus in Leeuwarden.

Doel van het project

De bedoeling van Grassa is om gras veel efficiënter te benutten via een innovatief bioraffinageproces.

Aanpak

Grassa werkt aan opschaling via een model waarin in elke provincie een grasraffinage-installatie wordt gerealiseerd, geïnspireerd op het klassieke grasdrogerijmodel.

Partners

Grassa is initiatiefnemer en ontwikkelaar van de technologie.

De rol van De Innovatie Coöperatie

De Innovatie Coöperatie organiseerde het inspiratiecafé als onderdeel van haar rol om agrarische ondernemers te verbinden aan vernieuwende ideeën en technologieën. Melkveehouders en loonwerkers uit de regio gingen mee om het bioraffinageproces in de praktijk te bekijken en te bespreken hoe dit concept kan bijdragen aan kringlooplandbouw. Door het faciliteren van excursies en bijeenkomsten wordt kennisdeling bevorderd, samenwerking gestimuleerd en innovatie aangejaagd binnen de agrarische sector. Ook nam Grassa deel aan het Agro Innovatie Event in 2025.

Meer informatie: Alfons van den Belt, innovatiemakelaar, alfons@deinnovatiecooperatie.nl, M 06 29 02 52 52.