|
|
Vol gas op de innovatiemotor!
Innovatie is de succesvolle introductie van iets nieuws in de praktijk. Dat klinkt simpel, maar het is nog wel wat uitdagender dan op papier bedacht. Door de waan van de dag – de koe moet gemolken en de oogst moet van het land – vind je als ondernemer niet altijd de tijd om stil te staan bij je nieuwe ideeën. Daarnaast vereist het energie en netwerk om nieuwe samenwerkingspartners te vinden en zijn financiële risico’s van vernieuwing niet altijd overbrugbaar. Deze zaken bepalen voor een belangrijk deel of een nieuw idee succesvol kan worden.
|
Prof. dr. Marko Hekkert van de Universiteit Utrecht heeft onderzoek gedaan naar de sleutelfactoren die het succes van een innovatie bepalen. De belangrijkste factor is altijd een ondernemer die in de praktijk experimenteert en realiseert. Vervolgens bepaalt de aard van het idee wat die ondernemer nodig heeft om van zijn innovatie tot een succes te maken. Hierbij spelen de volgende factoren een rol: toegang tot kennis & technologie, regelgeving, visie & richting, communicatiekracht & netwerk en markttoegang. Samen vormen deze factoren de ‘innovatiemotor’ waarmee het succes van de innovatie wordt bepaald.
|
Vanuit De Innovatie Coöperatie geven wij vol gas op deze innovatiemotor. In deze nieuwsbrief vind je voorbeelden van experimenterende ondernemers, de aankondiging van ons Agro Innovatie Event bij Kramp in Varsseveld en ook een link naar een subsidieregeling voor innovatieve samenwerkingen.
|
Heb jij nou ook behoefte aan verse olie voor jouw innovatiemotor? Neem dan contact op met één van onze innovatiemakelaars via info@deinnovatiecooperatie.nl! Wij helpen je graag met het zoeken van de juiste partners, door te inspireren en door te ondersteunen met kennis en financiering.
|
Voel je vrij om deze nieuwsbrief te delen, door te sturen of meld je aan als abonnee.
|
Alfons van den Belt, Linda Commandeur, Anne Groot Zevert, Ivo Holmer, Ellen de Lange, Carel de Vries, Rina Scharpert en Erik Koldewey
|
|
|
Klimaatkeren: innovatieve bodembewerking voor droogtebestendigheid en koolstofopslag
|
|
|
Vier jaar geleden meldde melkveehouder Pieter Brouwer zich met een idee bij De Innovatie Coöperatie. Dat zijn nieuwe idee zou resulteren een grootschalig onderzoeksproject, had hij toentertijd niet voorzien. Maar niets is minder waar. Het project Klimaatkeren: CO2-vastlegging 2.0 – benutten diepere bodemlagen in de landbouw heeft de potentie om de toekomst van de Nederlandse landbouw te veranderen.
|
Dit initiatief is een van de onderwerpen tijdens ons Agro Innovatie Event.
|
|
|
|
|
|
Save the date: Agro Innovatie Event bij Kramp
|
|
|
Dit jaar strijkt op 27 november de achtste editie van het Agro Innovatie Event neer in Varsseveld, bij Kramp. Een geweldige locatie om je laten inspireren door de vernieuwingskracht van ondernemers in de Achterhoek en Liemers. Tijdens deze editie vertellen ondernemers hoe hun goede ideeën uit de (boeren)praktijk ontkiemen tot succesvolle innovaties. Ook is er volop gelegenheid om collega-ondernemers te ontmoeten. Voorafgaand aan het Agro Innovatie Event is er een rondleiding door het distributiecentrum van Kramp.
|
|
|
|
|
|
Recycling agrarisch plastic in Heerde op zoek naar perspectief
|
|
|
Dat landbouwplastic en wikkelfolie goed gerecycled kan worden, is bekend. Toch blijkt de grootste uitdaging de organisatie van de inzameling. In Nederland is er geen grote nationale aanpak voor het inzamelen van agrarisch plastic. Lokale en regionale initiatieven zijn er wel. Zo ook in de regio Heerde. Een groep jonge boeren gaat elk jaar op pad om plastic in te zamelen. Maar dit regionale initiatief staat onder druk. Hoe kunnen we een toekomstbestendige kringloop voor landbouwplastic opzetten?
|
|
|
|
|
|
Geslaagde kijkdagen biobased paviljoen De Marke
|
|
|
Op 6 en 14 september openden de deuren van het biobased vergaderpaviljoen bij Agro-innovatiecentrum De Marke voor geïnteresseerden. Bezoekers uit verschillende sectoren, zoals de agrarische sector, de bouw en het onderwijs, aspirant biobased bouwers en buurtbewoners, namen deel aan de kijkdagen. Wist je dat je het paviljoen ook kunt huren voor vergaderactiviteiten?
|
|
|
|
|
|
Inspiratietour Voedselverwerking in de regio
|
|
|
Verbouwen, verwerken, verkopen en consumeren in de regio is één van de gedeelde ambities van voedselmakers uit de Stedendriehoek. Vanuit deze energie en de behoefte aan samenwerking is het idee opgevat om gezamenlijk op excursie te gaan. Eind augustus gingen voedselondernemers uit de regio op inspiratietour naar Het Lokaal in Amersfoort en het Voedselstation in Culemborg. Een korte terugblik lees je hier.
|
|
|
|
|
|
Subsidie voor innovatieve samenwerking in de landbouw
|
|
|
Boeren kunnen samen met partners in de keten subsidie aanvragen bij de provincie Gelderland voor een innovatief samenwerkingsproject. Vernieuwingen in de keten komen in aanmerking voor 100% subsidie. Het gaat daarbij om het doorontwikkelen of praktijkrijp maken van nieuwe concepten. Je kunt je aanvraag indienen tot 16 januari 2025. Op 8 november organiseert de provincie Gelderland een webinar over de mogelijkheden van deze nieuwe subsidieregeling.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
De Innovatie Coöperatie wordt in de Achterhoek en Liemers ondersteund vanuit de Provincie Gelderland en in Regio Stedendriehoek vanuit Cleantech Regio Deal. Met de Regio Deal geven Rijk, provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten, ondernemers en onderwijs samen invulling aan de ambitie van de Cleantech Regio om groene, duurzame en inclusieve economische groei te realiseren. Al deze partijen hebben een financiële bijdrage geleverd om de projecten mogelijk te maken.
|
|
|
|
|