Biobased telen heeft de toekomst

Op 9 mei was de eerste bijeenkomst met Achterhoekse boeren over gewassen telen voor biobased bouwen. Samen Biobased Bouwen en De Innovatiecoöperatie organiseerden de bijeenkomst. Tijdens de goed bezochte bijeenkomst werd uitleg gegeven over biobased teelten en de toenemende vraag van deze producten door de bouw. 

Volgens Gerrolt Ooijman en Barend Wassink (van Woningcorporatie Wonion) is er een toenemende vraag te zien vanuit de bouwsector naar biobased producten. Tegelijk zijn deze gewassen goed te telen in de Achterhoek, wat kansen biedt bijvoorbeeld in de vruchtwisseling voor boeren. Jasper van den Munckhof (Building Balance) nam ons mee in het perspectief van het biobased bouwen en de teelt van deze gewassen in Nederland. Vanuit Samen Biobased Bouwen zijn er tien boeren die gezamenlijk 30 ha hennep verbouwen. Waaronder Agro-innovatiecentrum De Marke, waar we ook de demovelden konden bekijken met o.a. vezelhennep, zonnekroon, granen en miscanthus. Deze hennep wordt in het vergaderpaviljoen op De Marke gebruikt, waarvoor Ivo Holmer (De Innovatie Coöperatie) de plannen deelde. Samen met partners werken De Innovatie Coöperatie aan dit vergaderpaviljoen.

Vervolg

De volgende bijeenkomst (weer samen met Samen Biobased Bouwen) staat gepland in juni. We brengen dan een bezoek aan Kamps de Wild. Zij nemen ons mee in de wereld van de machines voor hennepteelt. Er zullen een aantal machines aanwezig zijn die speciaal zijn aangepast voor de hennepteelt die we kunnen bekijken. Deze machines zijn aangepast voor Greeninclusive. Zij zijn bezig om een keten op te bouwen om van hennep isolatiematten te maken. Tijdens de avond delen zij hoe zij deze keten bouwen, waarvan de boer en lokale loonwerker een belangrijk onderdelen zijn, en hoe de teelt er uit ziet. De teelt biedt voor de boer kansen om bij te dragen in CO2-reductie, maar hoe maak je dat ten gelde. Greeninclusive vermarkt deze CO2-certificaten en neemt ons mee in hoe dit werkt en wat nog uitdagingen zijn. Bekijk hier het programma.

Datum: 28 juni, aanvang 19.30 uur

Locatie: Kamps de Wild, Edisonstraat 10, 6902 PK Zevenaar

Aanmelden via: ivo@deinnovatiecooperatie.nl