Verrassende ideeën van buiten de sector
Het toeval mogelijk maken. Dat doen we graag. Maar hoe werkt dat dan? Onze innovatiemakelaar Linda Commandeur legt het uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
Nieuwsgierig vragen stellen
‘Regelmatig kom ik bij innovatiecentrum De Steck in Doetinchem. En daar kies ik altijd voor een tafeltje in het werkcafé, waar ik iedereen kan zien die er binnenkomt. En zij kunnen mij zien. Dat levert vaak verrassende gesprekken en mooie kansen op. Zo was ik er ook een paar dagen na ons eigen Innovatie Event. Ik zat nog vol van de gesprekken met innovatieve ondernemers, zoals Dejan, Wessel en Jelle die me alles vertelden over hun precisielandbouwproject. Als lid van de werkgroep Verbinders AI in de Achterhoek (Artificial Intelligence) stelde ik me vragen of deze nieuwe technieken de jongens verder zou kunnen helpen.
Tijdens de lunch zat ik aan tafel bij Martin Stor (één van de initiatiefnemers van het AI-netwerk). Ik vertelde hem enthousiast over de ideeën van Dejan, Jelle en Wessel. En stelde hem de vraag: ’Denk jij dat AI iets kan betekenen?’ Hij stelde veel vragen, waar ik geen antwoord op had.
Kansen grijpen
Een uurtje later kwam Martin aangesneld. ‘Linda, je moet met me meelopen: Iconica organiseert een hackathon en ze zoeken nog een vraagstuk.’ Samen stapten we op Tim en Niels af en vroegen wat het idee was. Een hackathon is een wedstrijd waarin ploegen 24 uur aan de slag gaan met een maatschappelijk vraagstuk en daarvoor ICT en AI-oplossingen bedenken. We vertelden over uitdagingen in de landbouw, mest, derogatie, droogte, wateroverlast, data-analyse, drones. En een paar tellen later kwam de vraag: ’Zouden die jongens hun vraagstuk in willen brengen?’ En zij zeiden ja.
Anders denken
Dejan en ik verwachtten er eerlijk gezegd niet zo heel veel van. Maar wat hadden we dat mis! We spraken eerst hele verschillende talen, maar de deelnemers deden er alles aan om het te begrijpen. En niet gehinderd door ervaringen uit het verleden of referentiekaders uit de praktijk, keken ze met een andere bril. Het winnende team bestond bovendien uit een ICT’er en een jurist. Zij stelden beide zulke verschillende vragen, waardoor hun uiteindelijke oplossing een breed beeld van de mogelijkheden gaf.
Van tevoren hadden we dit zo niet kunnen bedenken. En toch werkt het keer op keer zo. Het toeval mogelijk maken begint met het delen van je verhaal en vooral het openstaan voor nieuwe inzichten of andere oplossingen. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan zijn wij er voor jou.’
Neem contact op met het team van De Innovatie Coöperatie.
De hackathon in de Busremise in Winterswijk.