Vrij Beschikbaar RTK-GNSS-netwerk voor precisielandbouw in de Achterhoek en Liemers

Dejan Postgens uit het Achterhoekse Barlo is druk bezig met het installeren van basisstations om een RTK-GNSS-netwerk (ook wel RTK-GPS) in de Achterhoek en Liemers te realiseren. Daarnaast wil Dejan van GroeiSamen, samen met zijn partners, het gebruik van RTK-GNSS actief stimuleren. Hierdoor kunnen steeds meer agrarische ondernemers profiteren van de voordelen van precisielandbouw, zoals hogere efficiëntie, minder verspilling en verbeterde bedrijfsvoering.

Precisielandbouw begint met precisie en vereist nauwkeurig netwerken

Het RTK-GNSS-project heeft als doel de Achterhoek en Liemers te voorzien van een vrij beschikbaar en dekkend RTK-GNSS-netwerk. Dit netwerk biedt agrarische ondernemers de mogelijkheid om kosteloos gebruik te maken van een RTK-correctiesignaal. Het onderscheidt zich door de open en vrije toegang tot het RTK-signaal. Dit stimuleert nieuwe innovaties en verlaagt de drempel voor agrariërs en technologische ontwikkelaars om met precisielandbouw aan de slag te gaan.

Dejan is -als jonge Achterhoeker- al een paar jaar in de weer met data en precisielandbouw. Hij las over het RTK-GPS-initiatief van melkveehouder Robbert Haijtink en hij dacht laten we er samen voor zorgen dat de gehele Achterhoek en Liemers gedekt wordt. Dejan richtte zijn bedrijf ‘GroeiSamen’ op en zocht de samenwerking met andere agrariërs, CIVON en De Innovatie Coöperatie. Dankzij deze samenwerking bij het opzetten van een open RTK-GNSS-netwerk wordt een toekomstbestendige agrarische sector in de Achterhoek en Liemers bevorderd, want precisielandbouw begint met precisie, zoals het woord zelf al aangeeft.

Huidige stand van zaken

Momenteel zijn er vijf basisstations operationeel in de Achterhoek, waaronder in Baak, Barlo, Geesteren, Nieuw-Wehl en Ulft. We zijn aan het kijken naar de mogelijkheden van een station bij in Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo, Groenlo en een nader te bepalen locatie. Dit netwerk biedt voldoende dekking en is toegankelijk voor iedereen die RTK-GNSS en het NTRIP-protocol gebruikt, zoals boeren, landmeters, dronepiloten en roboticagebruikers.

Het belang van een dekkend systeem

Een stabiel en dekkend netwerk voorkomt uitval en verhoogt de nauwkeurigheid. Zonder RTK-GNNS is de precisie beperkt tot ongeveer 30 cm, terwijl RTK-GNNS dit verbetert tot slechts 2 cm afwijking. Een fijnmazig netwerk zorgt ervoor dat bij uitval van een station een ander station de functie kan overnemen. De stations zijn gebouwd op basis van het open-source project RTKBase en draaien mee in het Centipede-RTK-netwerk. In Nederland zijn op dit moment 20 stations actief, waarvan vijf in de Achterhoek. De ambitie is om uiteindelijk een landelijke dekking te realiseren, te beginnen in de Achterhoek, waar het einddoel is om iedere 15 kilometer hemelsbreed één station te hebben. Hiervoor zijn zes nieuwe stations gebouwd.

Samenwerking als sleutel tot succes

Bij de uitrol van het netwerk kwamen verschillende uitdagingen naar voren, zoals de optimalisatie van de software voor de basisstations, logistieke vraagstukken rondom de plaatsing en administratieve bijkomstigheden. Dankzij samenwerking en doorzettingsvermogen overwon Dejan deze obstakels. Partners zoals De Innovatie Coöperatie en CIVON speelden een cruciale rol bij het vinden van oplossingen. Dejan investeerde veel eigen tijd in het project. De Innovatie Coöperatie droeg bij door geïnteresseerde boeren aan te brengen, het proces te begeleiden, de totstandkoming van een projectplan en financiële steun te verlenen voor de aanschaf van stations. CIVON bood technische ondersteuning bij de assemblage van de stations en heeft haar locatie beschikbaar gesteld voor een station.

Kennisdeling via demo’s en studiegroep

Op 15 april vindt een demonstratie plaats bij Agro-innovatiecentrum De Marke, waar mogelijk een bestaand station wordt vervangen en praktijkvoorbeelden worden getoond van hoe RTK-GNSS functioneert en welke kansen dit biedt. Denk aan toepassingen zoals RTK-GNSS-gestuurde trekkers, grasmaaiers en robots. Iedereen is welkom, vooral studenten en jonge veehouders met interesse in techniek worden als doelgroep gezien en bij het project betrokken. Meer informatie volgt.

Daarnaast wordt gewerkt aan de oprichting van een studiegroep precisielandbouw, waarin kennis en ervaringen worden gedeeld via onder andere een appgroep. Uiteindelijk zal een stichting worden opgericht om de stations te beheren en verdere innovaties te stimuleren.

Je kunt Dejan Postgens ook op het innovatieplein vinden tijdens ons Agro Innovatie Event op 26 maart. Als je meer over RTK-GNNS wilt horen, kom dan naar het event!