Aan de slag met RTK GPS

Preciezer boeren kan veel opleveren, daarom besloot melkveehouder Robbert Haijtink vorig jaar om een zelfbouw stuurautomaat met RTK GPS te installeren. De ervaringen zijn positief. Haijtink wil graag dat meer ondernemers uit de regio óók met deze techniek aan de slag gaan. Samen met De Marke en de Innovatie Coöperatie schreef Haijtink een plan om het gebruik van RTK-GPS onder melkveehouders te stimuleren.

Bij melkveehouders is RTK-GPS voor eigen gebruik vaak niet aan de orde, mede vanwege de hoge investeringskosten. Met betaalbare alternatieven voor zelfbouw RTK-GPS-systemen kan het wel aantrekkelijk zijn, zo bewijst Haijtink. Hij zet de techniek onder andere in met kunstmeststrooien, zodebemesten en grondbewerkingen. Er zijn vele voordelen van RTK-GPS. Zo kan de veehouder bijvoorbeeld secuurder werken: geen overlap tijdens de bewerkingen, de bodem wordt minimaal belast, er is minder tijdverlies en dus minder brandstofverbruik. Afgelopen jaar gingen er enkele andere melkveehouders uit de Achterhoek ook met dergelijke zelfbouw RTK-GPS-systemen aan de slag. Zo ontstond een groep enthousiaste gebruikers die samen hieraan werken en ervaringen delen.

Technische drempel
Deze zelfbouw RTK-GPS-systemen zijn voor nu voornamelijk interessant voor degenen die het leuk vinden om met techniek bezig te zijn. Het vergt wat technische arbeid om het RTK-GPS op eigen initiatief in een trekker te installeren, al zijn de gebruikservaringen over dergelijke systemen zeer positief! Om het gebruik van RTK-GPS te stimuleren willen we met dit project deze “technische drempel” weghalen. Een onderdeel van het projectplan is dat we studenten van het Graafschap College, in samenwerking met het CIVON in Ulft, de techniek laten verkennen. Het doel hiervan is dat de studenten vervolgens een toolkit of handleiding opstellen. Idealiter kunnen veehouders, aan de hand van deze toolkit, deze zelfbouw RTK-GPS-systemen aanschaffen zonder dat ze er zelf veel tijd en kennis in hoeven te investeren. Het systeem kan dan binnen een mum van tijd op een trekker geïnstalleerd worden.

Boerenpraktijk
Half april zijn twee studenten van de opleiding Smart Industry begonnen met deze opdracht. Om alvast wat kennis op te doen, kwamen ze, samen met hun begeleider Jens Beekman, een middag kijken bij Robbert die het bouwland zaaiklaar aan het maken was. De studenten en de begeleider kregen uitleg over zijn zelfbouw RTK-GPS-systeem en gingen vervolgens één voor één een rondje met Robbert mee om te zien hoe de trekker volledig automatisch de werkgangen wist te volgen. De studenten, maar ook de begeleider, waren zeer enthousiast over wat Robbert had gerealiseerd. De benodigde hardware heeft het CIVON inmiddels zelf aangeschaft. Tot aan de zomervakantie gaan de twee studenten bezig met deze techniek. Hun doel is om een toolkit te maken waardoor veehouders snel en makkelijker met zelfbouw RTK-GPS-systemen kunnen werken, maar ook om zélf een radiografisch voertuig autonoom en op de centimeter nauwkeurig te laten rijden!

Oproep
Ben jij melkveehouder of loonwerker uit de Achterhoek of Cleantech Regio én ben je geïnteresseerd in het opzetten van een eigen RTK-GPS-module voor in de trekker? Of wil je graag op de hoogte gehouden worden van deze ontwikkelingen? Meld je dan bij Ellen de Lange, via ellen@deinnovatiecooperatie.nl. Meer weten, bekijk de video:

foto credits: De Marke